Wethouder Jos de Bruin (archieffoto)
Wethouder Jos de Bruin (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Gemeente wil extra hulp voor jongeren als gevolg van corona

In een brandbrief die een paar weken geleden aan het demissionair kabinet in Den Haag is gestuurd, hebben 150 wethouders uit heel Nederland hun zorgen uitgesproken over de gevolgen van de coronacrisis op jongeren. Namens onze gemeente hebben de wethouders Paul van Liempd en Jos de Bruin deze noodkreet ondertekend en zij willen graag extra maatregelen ter ondersteuning van onze jongeren bieden.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Volgens de wethouders hebben jongeren in Son en Breugel een heel jaar verloren en zijn de gevolgen nog niet te overzien. Stages gingen niet door, scholen en opleidingen werden gesloten, weinig contacten met leeftijdsgenoten, nauwelijks kunnen sporten en vaak thuis moeten leren in een drukke situatie. De gevolgen zijn niet mals.

Toename eenzaamheid jongeren
Ook in Son en Breugel is er een toename te zien in eenzaamheid, gebrek aan sociaal contact en het missen van perspectief. De druk op de jeugdzorg is dan ook duidelijk toegenomen. Er was al een tekort in de jeugdzorg vóór corona, en dit is alleen nog maar groter geworden. De gemeente heeft niet voldoende middelen om intensieve begeleiding aan alle jongeren te bieden die in een complexe thuissituatie wonen en dreigen vast te lopen; hulp die wel nodig is om bijvoorbeeld een uithuisplaatsing te voorkomen.

Jongeren gesproken

Wethouder De Bruin heeft recentelijk met jongeren via het jongerenpanel gesproken om te horen wat op dit moment hun grootste knelpunten zijn. Er kwam onder andere naar voren dat het vaak heel moeilijk is om thuis te studeren als je samen met andere gezinsleden in één kamer zit. De gemeente heeft samen met de LEVgroep een extra studieruimte in de Genovevastraat geregeld voor deze jongeren. Daarnaast organiseert LEVgroep een divers aanbod van activiteiten, zodat jongeren toch actief kunnen blijven; voor een actueel overzicht zie ook: sonenbreugel.nl/jeugd.

Faciliteren
Beleidsmedewerker Jessica Biewenga licht verder toe dat de gemeente nu voor de korte termijn activiteiten heeft gefaciliteerd voor de jeugd met kleine subsidies van het Rijk, maar dat dit op lange termijn niet toereikend is. Wethouder Paul van Liempd is blij dat Den Haag nu wakker geschud is en dat bij de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) een werkgroep is gestart die een ‘deltaplan’ ten behoeve van de jeugd voor de komende jaren gaat maken. Hopelijk resulteert dit ook in extra middelen vanuit Den Haag voor de gemeenten.

Wethouder Paul van Liempd