De sloot waar het lozingswater van Rendac door heen stroomt (archieffoto)
De sloot waar het lozingswater van Rendac door heen stroomt (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Stop met lozen afvalwater in Sonse Heide

Waterschap De Dommel gaat het lozingswater van Rendac, dat nog steeds in natuurgebied de Sonse Heide terechtkomt, niet apart afvoeren. Het Waterschap wil wel een tijdelijke leiding leggen om de agrarische bedrijven van schoon water te voorzien. De Adviesgroep Sonse Bossen begrijpt hier helemaal niets van en tekent bezwaar aan.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Op 5 maart heeft Waterschap De Dommel via een persbericht bekendgemaakt dat het een buizensysteem wil aanleggen om schoon water in het gebied te pompen. Tevens laat men weten dat het om een voorlopige oplossing gaat, omdat er in het overleg met Rijkswaterstaat geen overeenstemming werd gevonden over het afvoeren van het lozingswater van Rendac. Het Waterschap gaat nu zelfs het desbetreffende ministerie inschakelen om tot een structurele oplossing te kunnen komen. Het water in de Sonseheideloop is niet bedoeld om in te zwemmen. Het advies van de GGD om niet in of op het water te gaan, bestaat nog steeds. Betreden is altijd op eigen risico, is de waarschuwing van het Waterschap en blijft derhalve nog steeds van kracht. Vanwege de vraagtekens bij de kwaliteit van het afvalwater heeft het Waterschap al eerder de inlaat richting landbouwgebied en bebouwde kom afgedamd.

Lozingsvergunning
Is Rendac niet verantwoordelijk voor de ontzorging van het eigen afvalwater? Sjors Beerendonk, woordvoerder van Rendac, laat weten dat enkele jaren geleden in een lozingsvergunning door het Waterschap is vastgelegd dat Rendac de kwaliteit van het afvalwater moest verhogen en de temperatuur moest verlagen, hetgeen toen ook is gebeurd. De verdere afvoer gaat onder het beheer van het Waterschap vallen. Dit betekent dat de keuze om het afvalwater van Rendac al dan niet gescheiden af te voeren enkel en alleen aan het Waterschap is.

Verontwaardigd
Namens de Adviesgroep heeft voorzitter Andreas Thurau het Waterschap door middel van een brief dringend verzocht om op het voorgenomen besluit terug te komen. De Adviesgroep is een samenwerkingsverband van lokale natuurorganisaties (Milieudefensie, IVN, Wildbeheereenheid), particulieren en maatschappelijke organisaties (wijkverenigingen, scouting, ruiterij en ZLTO) die al enkele jaren om de tafel zitten met het Waterschap en de gemeente om te komen tot een oplossing van de lozingen en de waterbehoefte van het gebied (‘Gebiedsproces Sonse Heide’). Vandaar dat de leden van de Adviesgroep zich overrompeld voelen.

De wereld op zijn kop
Thurau heeft dit niet zien aankomen en reageert geschokt: “Wat het Waterschap nu voornemens is te gaan doen, is niet het vervuilde water en risico opleverende afvalwater in een buis plaatsen, maar het schone water. Dat is de wereld op zijn kop! En dat alles in een opzichtige bovengrondse buis pal naast en over de Heideloop, door het natuurgebied. Wat ons betreft moeten deze plannen zo snel mogelijk in de prullenbak. Als het Waterschap in dit stadium van het overleg in een buizensysteem wil investeren, dan kan dat alleen maar een systeem zijn dat de lozingen van Rendac afvoert; dat is ons voorstel. In een slootje in een natuurgebied horen vissen en salamanders te zwemmen, moeten kinderen kunnen spelen, horen de oevers natuurlijk begroeid te zijn, maar hier kijken we aan tegen een open riool van zwaar industrieel en biologisch vervuild afvalwater, waar zich giftig moerasgras in ontwikkelt, waar legionella in zit en waarbij volgens het Waterschap de risico’s voor de volksgezondheid op termijn niet in te schatten zijn. Het is te gek voor woorden.”

Rol van de gemeente
De gemeente is ook lid van de overlegtafel ‘Gebiedsproces’ en voormalig wethouder Van den Nieuwenhuijzen heeft zich altijd duidelijk uitgesproken voor de structurele oplossing van de gescheiden afvoer van het afvalwater. Het Waterschap heeft nu een vergunning van de gemeente nodig om het plan van de tijdelijke aanleg van een leiding voor schoon water te kunnen realiseren. Het is dus nu de vraag wat wethouder Van Liempd gaat doen. Kiest hij voor het plan van het Waterschap of volgt hij het bezwaar van de Adviesgroep Sonse Bossen en gaat hij van het Waterschap eisen dat zij het afvalwater netjes afvoeren en dat de Sonse Heide eindelijk een echt natuurgebied kan worden.