Wethouder Paul van Liempd
Wethouder Paul van Liempd Foto: Wil Feijen

Blink gaat het afval ophalen in en verwerken voor Son en Breugel

Het heeft even geduurd, maar de politiek in Son en Breugel lijkt toch een besluit te hebben genomen over het afhalen en verwerken van het afval in de gemeente Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

Een meerderheid van de leden van de commissie Grondgebiedzaken gaf namelijk in de vergadering van afgelopen maandag aan positief tegenover de aansluiting bij Blink te staan. Wel blijken de partijen nog van mening te verschillen over de frequentie van het ophalen van het huisvuil. Maar dat verschil van mening, in zowel het jaarlijkse bedrag als de uitvoering, is klein. Nadat wethouder Van Liempd had aangegeven dat de discussie over de frequentie ook later nog kon plaatsvinden, trok hij de nog twijfelende partijen over de streep.

Samenwerkingsverband
Hierdoor lijkt het erop dat de gemeente Son en Breugel zich gaat aansluiten bij een samenwerkingsverband van een aantal gemeentes in Zuidoost-Brabant onder de naam Blink. Een aansluiting waar wethouder Van Liempd samen met het college vanaf het begin al voor was. Want behalve dat het vuil ophalen en de verwerking daarvan daardoor weer voor minimaal vier jaar zijn gegarandeerd, is ook de ontlasting van het ambtelijk apparaat, als het over de vuilverwerking gaat, geregeld. Naast het delen van kennis en kunde over het ophalen en verwerken van afval met andere gemeentes, maakt de gemeente Son en Breugel ook gebruik van de kennis en kunde die bij de mensen van Blink aanwezig is. En dat is volgens wethouder Van Liempd een groot voordeel, waarbij je ook nog eens inspraak blijft houden, zoals over hoe of hoe vaak je het afval wilt ophalen in je eigen gemeente.

Enige twijfel
Bij sommige commissieleden was vooraf nog enige twijfel of het door middel van een aanbesteding een geschikte kandidaat vinden niet beter was dan het zich aansluiten bij een samenwerkingspartij zoals Blink. Maar nadat zij alle voors en tegens nog eens heel overzichtelijk gepresenteerd hadden kregen door de wethouder, waren zij Blink gaat het afval ophalen in en verwerken voor Son en Breugel.

Niet nodig
Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) had volgens eigen zeggen deze vergadering niet nodig om voor zijn partij tot een besluit te komen. Hij was van mening dat het overzicht een goede samenvatting was van wat er al eerder was ontvangen aan informatie. Ook voor Monique van Zwieten was het bij het vorige overleg over dit onderwerp al duidelijk, en met haar opmerking “ik ken de antwoorden op de vragen al die mijn collega’s nu stellen”, gaf zij ook aan dat deze extra vergadering wat haar betreft niet nodig was geweest.

Frequentie
Nu het erop lijkt dat in de komende raadsvergadering van donderdag 18 maart gekozen zal worden voor Blink, zal daarna de discussie beginnen over de frequentie van het ophalen van het huisvuil en op welke manier dit dan moet gaan gebeuren. Camille Limpens (CDA) wierp alvast een balletje op, aangaande de discussie die ongetwijfeld nog gaat volgen, door de volgende stelling uit te spreken: “Een hogere frequentie van het ophalen van het afval aan huis leidt tot een betere scheiding van het afval.”

Afbeelding