Pleun (l) en Tess (r) ruimen wekelijks veel zwerfafval op
Pleun (l) en Tess (r) ruimen wekelijks veel zwerfafval op Foto: Wil Feijen

Achtjarigen Tess en Pleun ruimen wekelijks veel afval op

Vervolg voorpagina

Wekelijks lopen Pleun en Tess, twee achtjarige hartsvriendinnen, rondom het Hertenkamp met een grijper in hun hand om afval op te ruimen dat anderen achter hebben gelaten. Na een rondje lopen is de vuilniszak gevuld met blikjes, plastic flesjes en dopjes, restafval van vuurwerk, snoep- en koekverpakkingen, lege chipszakjes, maar ook lege wietzakjes; de fiets die in het bosje lag, hebben ze niet mee kunnen nemen, maar daar is wel melding van gemaakt bij de gemeente. Lydia, moeder van Pleun, loopt met de jonge meisjes mee en houdt een oogje in het zeil.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Tijdens de eerste lockdown, vorig jaar in maart en april, wandelden Pleun en Lydia veel, omdat er niet gesport mocht worden. Toen Pleun in de herfst ‘besmet’ werd met het keien-zoeken-virus van #keitof (beschilderde keien zoeken die her en der verstopt lagen rondom het Hertenkamp en in het dorp) kwam ze nog meer in de natuur. “Tijdens die wandelingen zag ik steeds meer vuil liggen en daar ergerde ik mij aan, omdat het slecht is voor de natuur en gevaarlijk voor de dieren”, aldus Pleun. In de wintermaanden zijn ze minder buiten geweest en nu zijn ze ongeveer alweer vier weken bezig met het opruimen van afval. Toen ze weer begonnen, hebben ze contact gezocht met de gemeente en grijpstokken gekregen. Snel genoeg hielp Tess ook mee en nu lopen ze een aantal keer per week met zijn drieën afval op te ruimen.

400 sigarettenpeuken

Behalve dat ze rondom het Hertenkamp te vinden zijn, lopen ze ook regelmatig een rondje Breugel langs de kerk, via restaria De Smickel richting Son en dan via het Hertenkamp weer terug naar huis. “Dat leverde laatst een gratis milkshake op van De Smickel en dat maakt het lopen nog leuker”, lacht Lydia. Ze lopen ook wel eens richting de COOP. Pleun: “Daar lagen laatst vierhonderd sigarettenpeuken, die wij opgeruimd hebben.” De twee achtjarigen zijn zich erg bewust dat afval niet op straat hoort te liggen. Tess: “Het is heel simpel om minder afval in de natuur te gooien. Neem het mee naar huis of gooi het in een openbare prullenbak, maar laat het niet achter op straat, want dat is slecht voor het milieu.”

Voorbeeld voor anderen
Met het schoonhouden van een gebied in Son en Breugel willen Pleun en Tess een voorbeeld zijn voor anderen. Lydia vult aan: “Het zou al zo veel schelen als er op een aantal locaties, bijvoorbeeld bij bushaltes, de speeltuin en op doorgaande fietsroutes in Son en Breugel een blikvanger geplaatst zou worden. Dan kan de jeugd daar blikjes en flesjes ingooien als ze op de fiets zitten. Nu wordt het vaak voor het gemak maar op straat gegooid.”

Complimenten
Tijdens het opruimen van andermans afval krijgen de meiden regelmatig complimenten van voorbijgangers en van ondernemers. Tijdens het interview dat Tess, Pleun en Lydia gaven, waren ze ook aan het opruimen. Bij het Hertenkamp kregen ze een compliment van een dorpsgenoot die samen met twee kleine meisjes de dieren aan het voeren was. Lydia: “Je ziet de meiden dan groeien. Het is mooi om te zien dat het gewaardeerd wordt dat ze dit gebied schoonhouden.” ‘Goed voorbeeld, doet goed volgen’, dus vrienden van Lydia zijn ook begonnen met het schoonhouden van een stukje Son en Breugel. “Het is echt leuk om te zien dan anderen door ons geïnspireerd worden”, vertelt Lydia tijdens het opruimen.

Adopteer een straat

Samen met de gemeente heeft SonenBreugelVerbindt de actie ‘Adopteer een straat - Son en Breugel Schoon’ in het leven geroepen om inwoners op te roepen om een straat of gebied te adopteren en schoon te houden. Lydia: “De straat rondom ons huis hebben we al geadopteerd. Verder hebben we geen vaste ronde, en als we een plek zien met afval, dan doen we dat een volgende keer.”

Aanmeldingen
Inmiddels zijn er al ruim 50 aanmeldingen binnengekomen bij SonenBreugelVerbindt, verspreid over een aantal wijken in Son en Breugel. De straten die inmiddels geadopteerd zijn, zijn terug te vinden op www.sonenbreugelverbindt.nl. Wil jij ook een steentje bijdragen en een straat adopteren, kijk dan ook op bovenstaande website en meld je aan!

Houd samen Son en Breugel schoon.