Afbeelding
Foto: MooiSonenBreugel

Steunfonds met een menselijke maat voor ondernemers en inwoners

De gemeente Son en Breugel gaat inwoners en ondernemers helpen die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Het gaat daarbij om mensen en bedrijven die ondanks de steunmaatregelen en subsidies in de problemen komen. Zij kunnen gebruik maken van een coronasteunfonds ter grootte van 200.000 euro.

Redacteur: Adrie Neervoort

Hiertoe is besloten naar aanleiding van een motie die ingebracht werd door het CDA, Dorpsvisie en D66 tijdens de raadsvergadering van donderdag 18 maart, en die steun kreeg van alle fracties.

Twijfel
Enkele fracties twijfelden wel aan de uitvoerbaarheid van een dergelijk fonds, want wie krijgt er nu wel of geen steun uit dit fonds? Henk Hulsen (CDA) zag ook de problemen bij de uitvoering, maar als een van de indieners van de motie wees hij ook op de menselijke maat. Hij was van mening dat de uitvoering een kwestie was van handelen op basis van vertrouwen en niet op basis van wantrouwen, en men moest kijken naar wat mogelijk is in plaats te kijken wat onmogelijk is.

Uitvoeringsplan
Kees Vortman (VVD) wees op de landelijke regelingen, die ondanks dat ze ruim zijn, toch niet altijd gelden voor iedere ondernemer en inwoner. Ook vond hij dat het college tot nu toe wel erg terughoudend is geweest als het om hulp gaat voor deze inwoners; volgens hem gebeurde er tot nu toe niets. Hij vroeg aan de wethouder om een uitvoeringsplan dat paste bij deze regelingen.

Maatwerk
Wethouder Boersma was op de hoogte van het feit dat er inwoners en ondernemers zijn die buiten de landelijke regelingen vallen. Boersma: ”Als ik de motie lees, dan vraagt u aan het college om met de motie aan de slag te gaan en te kijken naar maatwerk met een menselijke maat. Het gaat om de menselijke maat die niet in de bestaande regelingen past”. Volgens de wethouder moet de conclusie ook zijn dat het steunfonds er is voor de inwoner en het kleine en middelgrote bedrijf, gezien het beschikbaar gestelde bedrag van 200.000 euro.

Tussen wal en schip
De wethouder beloofde een uitvoeringsplan op hoofdlijnen en niet met allerlei criteria, anders zou de regeling op voorhand morsdood geslagen worden. De verder uitwerking van de motie, en dus het steunfonds, zal plaatsvinden in de commissie Burgerzaken. En zo lijkt de gemeente een manier te hebben gevonden om ondernemers en inwoners die tussen wal en schip vallen, als het om de coronasteunmaatregelen gaat, te helpen.