Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Bijzondere coronaproof stembureaus tijdens Tweede Kamerverkiezingen

Er waren bij de verkiezingen in Son en Breugel bijzondere stembureaus. Wegens de coronamaatregelen zijn er grotere locaties gebruikt, zoals de brandweerkazerne en een speciale witte coronaproof unit in de Gentiaanwijk op het parkeerterrein Vlielandlaan/Texellaan. Op scholen kon dit jaar niet gestemd worden.

Redacteur: Peter Marijnissen

De witte coronaproof unit had voldoende ruimte voor vijf vrijwilligers en drie stemhokjes. Extra vrijwilligers waren ingezet bij de ingang, waar de handen ontsmet konden worden, en verder bij de stembussen en om mensen de weg naar buiten te wijzen. Daarnaast werden de rode potloodjes gedesinfecteerd voor hergebruik. De coronaproof unit was samen met het gemeentehuis ook op maandag en dinsdag open, vooral voor minder mobiele en kwetsbare mensen en zeventigplussers. De voorzitter van dit stembureau schatte dat op maandag en dinsdag ongeveer de helft van de kiezers tot deze groep behoorde.

Brandweerkazerne
Een ander bijzonder stembureau was de brandweerkazerne; voor de meegekomen kinderen leuk om een brandweerauto in het echt te zien. Volgens de voorzitter was woensdag de drukste dag: "Mensen komen na hun werk hierlangs, want de locatie is gunstig gelegen door de aansluiting met de uitvalswegen. Normaal werden altijd de scholen gebruikt als stembureau, maar in het kader van de coronamaatregelen is nu voor deze locatie gekozen", aldus de voorzitter.

Aangestampt
Het stembureau in buurthuis Braecklant was druk bezocht op woensdag. De stembussen zaten snel vol en moesten regelmatig worden 'aangestampt'. Het is een wijk waar ook jonge kiezers naar de stembus komen. In Breugel werd gebruik gemaakt van sporthal De Bongerd, met twee stembureaus in hetzelfde gebouw om de drukte beter te verdelen.

Ontlasten
In het centrum zijn de zalen van café-restaurant De Zwaan en hotel La Sonnerie gebruikt, met meer ruimte dan in de gebruikelijke scholen en verzorgingshuizen. Normaal zou op woonzorg Berkenstaete een stembureau zijn, maar deze keer was de locatie alleen toegankelijk voor eigen bewoners. De Zwaan werd nu gebruikt als extra stembureau om het gemeentehuis te ontlasten. De voorzitter van het stembureau bij De Zwaan: "In het gemeentehuis is altijd veel gestemd, zodat na sluitingstijd de medewerkers tot diep in de nacht de stemmen moesten tellen; op deze manier worden de tellers ontzien." Ieder stembureau telt zijn eigen stemmen en brengt dan vervolgens de resultaten en de stembiljetten naar het gemeentehuis voor controle.

Goed geregeld
Het gemeentehuis was na de recente renovatie op tijd klaar om weer als stembureau dienst te kunnen doen. Voor de meeste mensen viel de renovatie niet op, omdat ze vooral bezig waren om hun stem uit te brengen. Een vrouwelijke dorpsgenoot verwoordde het als volgt: "Het is natuurlijk het raadhuis, en ik kom hier wel vaker voor normale zaken; het ziet er goed uit en het is netjes geregeld. Het kwam niet bij me op om bij De Zwaan te gaan stemmen, ik stem gewoon altijd hier.” Over de verkiezingen zei ze: "Ik hoop dat Nederland erop vooruitgaat, en dat het wat socialer wordt. Het zijn wel bijzondere verkiezingen door de coronamaatregelen, maar ik denk dat het wel goed geregeld is doordat er meer tijd was om te stemmen, vooral voor de kwetsbare groepen."

Mening
Een mannelijke inwoner vertelde dat hij normaal altijd in het gemeentehuis stemt: “Het is een beetje verbouwd, maar voor de rest prima en goed bereikbaar." Over de verkiezingen en wat er moet veranderen, zegt hij het volgende: "We moeten natuurlijk uit deze coronacrisis komen, maar niet zodanig dat iedereen weer gaat betalen voor lege zakken. Dat vind ik wel heel belangrijk. Daarnaast vind ik dat de ongelijkheid tussen arm en rijk heel groot geworden is, en daar mogen ze wel wat aan doen."

Kijk voor een beeldverslag over de Tweede Kamerverkiezing in Son en Breugel op www.sonenbreugeltv.nl.


Afbeelding
Stembureau in het gemeentehuis