Bosgroep Zuid gaat de bossen en natuurterreinen van de gemeente Son en Breugel de komende tien jaar beheren
Bosgroep Zuid gaat de bossen en natuurterreinen van de gemeente Son en Breugel de komende tien jaar beheren Foto: MooiSonenBreugel

Tevredenheid na aanpassing beheerplan Sonse bossen

Er komt een integraal beheerplan Bos en Natuurterreinen voor Son en Breugel, waarbij de inwoners inspraak krijgen en er beter gecommuniceerd gaat worden met hen over de uitvoering van het beheer.

Redacteur: Adrie Neervoort

Voor deze toevoeging was er wel een amendement nodig dat deze toevoeging aanbracht in het beheerplan voor de Sonse bossen. Hierdoor ging de raad akkoord met het door het college van B&W gepresenteerde beheerplan. Het beheerplan is feitelijk het plan waarmee Bosgroep Zuid, de beoogde nieuwe beheerder van de Sonse bossen, gaat werken. Het beheer dat eerder werd gedaan door Staatsbosbeheer zal nu worden overgenomen door Bosgroep Zuid.

Bosgroep Zuid zal de bossen en natuurterreinen van de gemeente Son en Breugel de komende 10 jaar gaan beheren; daarbij hebben ecologie, houtproductie en recreatie een belangrijke en samenhangende rol. Een goede ontwikkeling volgens Joris van Dam (GroenLinks/PvdA): “De opbrengst van het hout staat niet langer centraal bij het beheer van onze bossen.”

Gesprekspartners
Bij de eerste presentatie van de plannen van Bosgroep Zuid bleek dat alleen het IVN een gesprekspartner was geweest van Bosgroep Zuid. Daarmee was de raad volgens verantwoordelijk wethouder Van Liempd op het verkeerde been gezet, want natuurlijk werd er ook nog met andere partijen en gebruikers van de natuur gesproken. Van Liempd gaf aan dat hij deze inspraak zeker vorm wil geven als Bosgroep Zuid samen met de gemeenten Best en Son en Breugel in gesprek is geweest over de visie van het beheer van de bossen in Son en Best.

Amendement
Maar ook de volgorde van aanpak van het onderhoud zoals Bosgroep Zuid die wil gaan doen, stuitte op weerstand bij de politiek. De partijen in de raad zien liever dat het onderhoud in het bosgebied bij de woningen in Son en Breugel, zoals in de wijken Breeakker en ’t Harde Ven, als eerste aan worden aangepakt. Dit lijkt nu ook geregeld door middel van het eerdergenoemde amendement dat door de VVD werd ingediend en gesteund werd door alle andere partijen.

Adviesgroep Sonse Bossen
De Adviesgroep Sonse Bossen, de groep die voorheen inspraak had over het bosbeheer in Son en Breugel, is blij met het ingediende amendement om de inwoners niet alleen bij de uitvoering van het plan maar ook bij de vaststelling van het beleid te betrekken. Maar de reactie van de wethouder, dat hij een participatie wil regelen in een komend beheerplan met de gemeente Best, is teleurstellend en betekent in feite dat een en ander wordt doorgeschoven naar de toekomst en dat er nu op het onderhavige beheerplan geen overleg met en inbreng van onze inwoners zal zijn, zo laten zij weten. “Dat is niet wat de raad beoogde, en een participatie nadat het beheerplan voor onze eigen bossen en natuurterreinen voor de komende 10 jaar is vastgelegd, is mosterd na de maaltijd", aldus de adviesgroep.