Een hennepkwekerij in bedrijf (archieffoto)
Een hennepkwekerij in bedrijf (archieffoto) Foto: ©politie Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel

Misdaad loont niet

Politie heeft oren en ogen nodig van Nederlandse burgers

Het is algemeen bekend dat in Nederland hennepteelt niet is toegestaan. Toch zijn er naar schatting ongeveer 30.000 illegale hennepkwekerijen in Nederlandse steden en dorpen. Een groot deel van deze hennepkwekerijen bevindt zich in woonwijken, zowel in bewoonde als niet-bewoonde woningen. Het kweken van hennep en de productie van synthetische drugs zijn levensgevaarlijk; de kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast is zeer groot. Jaarlijks worden ongeveer 6.000 hennepkwekerijen ontmanteld, en het komt regelmatig in het nieuws; in oktober 2020 werd nog een zeer professioneel ingerichte hennepkwekerij in Son en Breugel ontmanteld, op 23 maart zelfs nog een in Nuenen en op 26 maart een in Best.

Redacteur: Emmy Grit

Bij ongeveer 4.500 hennepkwekerijen van die 6.000 werd een gevaarlijke situatie aangetroffen door overbelasting van de elektriciteit. Jaarlijks vinden ongeveer 60 woningbranden plaats als gevolg van hennepteelt, wat een gevaar oplevert voor de omgeving. Sander Peters, wijkagent in Son en Breugel van team Dommelstroom, heeft al veel ontmantelingen meegemaakt: “Iedere keer verbaas ik mij erover hoe een hennepkwekerij/drugslab wordt aangelegd. In veel gevallen wordt energie illegaal afgetapt en niet volgens de Europese normen aangelegd. We zien vaak een wirwar van kabels en transformatoren. Bij kortsluiting en oververhitting is er kans op brand- en ontploffingsgevaar, waardoor omwonenden ook met brand geconfronteerd kunnen worden.”

Illegaal
Voor het inrichten van een hennepkwekerij worden vaak illegale verbouwingswerkzaamheden uitgevoerd, wat instortingsgevaar kan veroorzaken. “Behalve het geknoei aan de elektra en het verkeerd uitvoeren van bouwwerkzaamheden, wordt er ook regelmatig met de watermeter gerommeld, waardoor wateroverlast kan ontstaan. Ook bestaat hierdoor het risico dat vervuild water in het openbare waterleidingnet komt, en dit is een risico voor de volksgezondheid”, aldus de agent. Voor de politie zijn hennepkwekerijen een doorn in het oog en men treedt hier daarom hard tegen op; hiervoor hebben zij wel de hulp van de Nederlandse burgers nodig.

Vermoeden

Nederlanders kunnen de politie helpen als zij iets verdachts zien of ruiken. Een drugspand is vaak te herkennen aan een sterke, vreemde geur die buiten hangt, of een zoete chemische of anijsachtige geur die uit het pand komt, door geluidsoverlast (voortdurend zoemen/brommen) afkomstig van de ventilatoren, maar ook bijvoorbeeld door veel condensvorming op de ramen. “Als je een vermoeden hebt dat er een hennepkwekerij in jouw buurt is, geef dat dan door aan de politie. Hoe klein de tip ook is, voor ons is het van groot belang. Alle tips worden nagetrokken en als wij voldoende bewijsmateriaal hebben doordat we een gedegen en grondig onderzoek hebben gedaan, dan vragen wij aan de Hulpofficier van Justitie een machtiging tot binnentreden; als het in een woning is, bij bijvoorbeeld een bedrijfspand of schuur, dan is er geen machtiging nodig”, aldus Sander.

Vernietigen
Voordat de kwekerij ontmanteld mag worden, wordt het pand eerst grondig gecheckt door een medewerker van het elektriciteitsbedrijf (in deze regio Enexis) en het waterbedrijf (Brabant Water). De wijkagent: “Als het pand veilig wordt verklaard, kunnen wij ons werk doen. Alles wat hennepgerelateerd is, wordt vernietigd, en als we geluk hebben kunnen we een oogst voorkomen. De pakkans van de zware criminelen is vaak klein als we een inval doen; vaak worden de tussenpersonen opgepakt, die de woning en/of ruimte beschikbaar stellen.”

Onder druk zetten

De politie ziet steeds vaker dat deze tussenpersonen in deze criminele wereld stappen uit financieel oogpunt. “Er zijn mensen die krap bij kas zitten en snel geld willen verdienen. Maar er zijn ook mensen, vaak ‘de grote bazen’ (de zware criminelen), die nooit genoeg geld hebben, en over de rug van anderen nog meer geld willen verdienen”, aldus de agent. De politie ziet met grote regelmaat dat mensen die zich eenmaal hebben ingelaten met de drugswereld, er bijna niet meer uit kunnen komen: “Het is echt een gevaar als je je inlaat in het criminele circuit; ripdeals, afpersing, intimidatie en bedreiging zijn eerder regel dan uitzondering. Mensen die zijn ingestapt om snel geld te verdienen, worden onder druk gezet en worden gedwongen om door te gaan. Als je eenmaal ‘ja’ hebt gezegd, dan willen de grote bazen geen ‘nee’ horen.”

Verantwoordelijk
Als een hennepkwekerij ontmanteld wordt en het blijkt dat de tussenpersoon de huurder is van de woning, dan wordt deze persoon vaak uit huis gezet. Kans op een huurwoning van een andere woningcorporatie is dan nihil. Ben je eigenaar van de woning, dan kan de burgemeester de Wet Damocles uitvoeren; het huis gaat voor minimaal drie maanden op slot. Sander: “Als huurder/eigenaar van de woning ben je altijd verantwoordelijk voor jouw woning, ook al heb je je woning aan iemand anders verhuurd. Als de huurder in jouw woning een kwekerij inricht, en deze wordt ontmanteld, dan ben jij als niet-bewoner hiervoor aansprakelijk, met alle gevolgen van dien.” Om deze reden is het van belang dat je als verhuurder je verantwoording hierin neemt en de woning en/of ruimte eens in de zoveel tijd controleert, de verhuur contractueel vastlegt en vaststelt aan wie je de woning/ruimte verhuurt.

'Gerommeld' met de bedrading in de meterkast ten behoeve van een hennepkwekerij (archieffoto)
Wijkagent Sander Peters