Meetbox die de luchtkwaliteit meet
Meetbox die de luchtkwaliteit meet Foto: ©gemeente Son en Breugel

Permanente meting van luchtkwaliteit in Son en Breugel

In Sonniuswijk in Son en Breugel is een meetbox geïnstalleerd die 24/7 de luchtkwaliteit meet. Deze meetbox maakt deel uit van een regionaal meetnetwerk in Zuidoost-Brabant en legt de komende 5 jaar de luchtkwaliteit in Son en Breugel vast.

Via de meetboxen wordt fijnstof en stikstofdioxide in Zuidoost Brabant gemeten om meer inzicht te krijgen in de regionale luchtkwaliteit. Son en Breugel is een van de deelnemende gemeentes waar dus een meetpunt is komen te staan. Luchtkwaliteit is een thema dat zeker in de Gentiaan, Sonniuswijk en Sonniuspark erg speelt.

Het project Regionaal Meetnet komt voort uit de proefcasus rond Eindhoven Airport. De resultaten van de metingen dienen als mogelijke onderbouwing om kritisch te kunnen kijken naar de belasting van de luchtkwaliteit in de regio door de luchtvaart. Vooral wanneer de proefcasus Van Geel in 2024 afloopt en er nieuwe afspraken moeten komen met de Rijksoverheid.

Wethouder Paul van Liempd: “Meten is weten. We weten dat de luchtkwaliteit in deze regio en in het bijzonder in Son en Breugel niet goed is. We willen het regionaal meten om hier een beter beeld van te krijgen en de bestaande modellen te kunnen toetsen en daar vervolgens ook verbeter-acties aan koppelen.”

Nadere informatie over het meetnetwerk vindt u op de website van het RIVM: https://samenmeten.rivm.nl/.

Meetbox die de luchtkwaliteit meet