Op de locatie van de voormalige vijverbergschool komen nu in totaal 45 woningen (archieffoto)
Op de locatie van de voormalige vijverbergschool komen nu in totaal 45 woningen (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Ook woningen voor jongeren met zorg aan de Ruysdaelstraat

Eindelijk het is zover: het ontwikkelen van 20 woonplekken voor jongeren die vallen onder de WLZ (Wet Langdurige Zorg) kan beginnen. Deze woonplekken maken deel uit van een groot nieuwbouwproject van maximaal 45 sociale huurwoningen aan de Ruysdaelstraat, op de locatie waar nu nog het voormalige schoolgebouw de Vijverberg staat.

Redacteur: Adrie Neervoort

Er was in de gecombineerde commissievergadering Grondgebied- en Burgerzaken ruim drie uur voor nodig om wethouder Frenken een duidelijke opdracht mee te geven voor het ontwikkelen van het plan; een opdracht die hij volgens de commissieleden al in december 2019 had gekregen, en waarvan hij na 6 maanden al een zogenaamde massastudie kreeg aangeboden van woonstichting ‘thuis. Deze keurde de wethouder af omdat deze niet voldeed aan de kaders. Nu ligt er al twee maanden een voorlopig ontwerp klaar voor dit plan, maar ‘thuis heeft dit nog niet mogen presenteren aan de gemeente. “Dan was misschien het voorlopig ontwerp het agendapunt geweest en niet de kaders”, aldus Paulus Oerlemans, gebiedsregisseur van woonstichting ‘thuis.

Bijgesteld
Ook begrijpt Oerlemans niet dat enkele commissieleden zich stoorden aan het feit dat woonstichting ‘thuis al bekend had gemaakt dat zij op de genoemde locatie 20 zorgwoningen en minimaal 15 sociale huurwoningen gingen bouwen. Dit aantal heeft de woonstichting later nog bijgesteld naar 25 woningen omdat dit binnen de gestelde kaders ook mogelijk bleek; vandaar dat er nu gesproken wordt over in totaal 45 woningen.

12- tot 24 uurs zorg
Deze voortvarendheid was er volgens commissielid Eef van Turnhout (Dorpsbelang) omdat de ouders van deze jongeren al 16 jaar wachten op een oplossing voor de woonwensen van deze jongeren met een beperking. Op dit moment is er nog steeds geen enkel alternatief in de gemeente Son en Breugel voor deze speciale doelgroep, zo lichtte een van de ouders tijdens het inspreken toe. Deze ouder benadrukte dat ook jongeren met een beperking recht hebben op eigen woonruimte, maar niet meer recht dan een ander. Volgens de inspreker zijn er voor jongeren met een beperking die 12- tot 24-uurs zorg nodig hebben helemaal geen woningen in Son en Breugel, en daardoor is hun positie dus totaal anders dan die van andere jongeren.

Afwijken
Wethouder Frenken wees de commissieleden er wel op dat de opdracht die hij heeft gekregen afwijkt van wat nu de mogelijkheden zijn als het gaat om woningen voor jongeren met een beperking. Er is namelijk een keuze tussen het bouwen van gewone sociale woningen, waarbij er een aantal zo ingericht worden dat zij geschikt zijn om jongeren met een beperking, die 12- tot 24-uurs zorg nodig hebben, er te laten wonen, of het bouwen van sociale huurwoningen voor eerdergenoemde jongeren in de vorm van een instelling. Dit traject is anders dan datgene waar de raad eerder mee heeft ingestemd, zo benadrukte de wethouder.

Invulling
Volgens Oerlemans gaat het om het bouwen van sociale woningen waarbij er plaats is voor het wonen van 20 jongeren met een beperking die 12- tot 24-uurs zorg nodig hebben. De invulling hiervan wordt gedaan binnen de te bouwen sociale huurwoningen en in overleg met stichting Doorpakken Wonen.

Opdracht
Na een vergadering van drie uur met voornamelijk aandacht voor wat er allemaal wel en niet moet gebeuren met de sociale huurwoningen en hun omgeving, terwijl de commissie nog geen plan heeft gezien, kreeg de wethouder opdracht om het plan van in totaal 45 sociale huurwoningen met daarin 20 woonunits voor genoemde jongeren verder uit te werken, samen met woonstichting ‘thuis en stichting Doorpakkers Wonen. Een plan dat woonstichting ‘thuis dus al twee maanden klaar heeft liggen en dat dus wacht om gepresenteerd te worden; daarna kunnen via burgerparticipatie omwonenden en andere belangstellenden meepraten om uiteindelijk tot een definitief ontwerp te komen.

Meer dan drie uur
Een logische en noodzakelijke, maar waarschijnlijk lange weg om tot een uiteindelijk plan te komen. Aan het instemmen met de opdracht aan de wethouder om het plan verder te ontwikkelen ging dus een debat van meer dan drie uur vooraf. Het agendapunt was eerder al eens van een geplande vergadering afgehaald, en daardoor dus nu later dan gewenst besproken.

Unieke constructie
Geheel onnodig was het uiteindelijk niet, want er komt waarschijnlijk een unieke constructie voor dit nieuwbouwplan, namelijk een erfpachtconstructie. Daarbij blijft de gemeente-eigenaar van de grond onder de woning en huurt de eigenaar van de woning deze grond. Een constructie die ook vragen oproept bij Paulus Oerlemans, want wat wil de gemeente hiermee bereiken: als het doel is dat de woningen altijd voor de sociale huurmarkt beschikbaar blijven, dan is deze constructie overbodig volgens hem. Een sociale huurwoning heeft een maximale huurprijs en kan dus alleen op betaalbare grond gebouwd worden. Oerlemans: “De gemeente zou meer moeten kijken naar de woonbehoefte van haar inwoners.”

Veel werk te doen
Volgens wethouder Frenken is er nog veel werk te verrichten, zoals het maken van de tekeningen, mogelijke parkeerproblemen in kaart brengen, kijken naar de duurzaamheid van het plan en hoe om te gaan met het aanwezige groen en daarbij in gesprek gaan met omwonenden en andere betrokkenen. Een gedeelte van dit werk ligt al kant en klaar op het kantoor van woonstichting ‘thuis.

800 belangstellenden
Maar uiteindelijk is Son en Breugel straks op de locatie aan de Ruysdaelstraat dus 20 zorgwoningen met 12- tot 24-uurs begeleiding en 25 sociale huurwoningen rijker. Op dit moment zijn er in Son en Breugel voor elke sociale huurwoning die vrijkomt 800 belangstellenden uit Son en Breugel. Oerlemans: “Daarom is het zo jammer dat dit allemaal zo lang duurt voor iedereen.”