Afbeelding
Foto: ©stichting Harapan

Twintig jaar stichting Harapan: ontwikkelingswerk aan de basis

De Stichting Harapan werd op 23 april 2001 opgericht en zet zich nu al twintig jaar actief in om de leefomstandigheden van kansarme mensen in Indonesië te verbeteren. Harapan is het Indonesische woord voor ‘hoop’. De stichting wil mensen in Indonesië wat hoop en vertrouwen geven op een betere toekomst.

Sinds 2001 wordt er een brug geslagen tussen de inwoners van de regio Best/Wintelre en ver daarbuiten en hulpbehoevenden in Indonesië. Juist door de kleinschalige aanpak slaagt men er in het verschil te maken. De afgelopen twintig jaar heeft Harapan op veel plaatsen in Indonesië een steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kansarmen.

Behoeften/speerpunten
Een belangrijk uitgangspunt bij de hulpverlening is dat wordt samengewerkt met contactpersonen ter plaatse of met organisaties die kennis hebben van de lokale situatie. Zeker is dan dat de hulp aansluit op de behoeften van hen die het werkelijk nodig hebben. Daar waar mogelijk wordt samengewerkt met andere organisaties in Nederland op het gebied van ontwikkelingswerk. Tot de vaste speerpunten horen onder andere steun aan rehabilitatiecentrum Harapan Jaya, het rehabilitatiecentrum Hidup-Baru op West-Timor en aandacht voor vergeten Indische Nederlanders. Er is een studiefonds voor jongeren om het volgen van voortgezet / universitair onderwijs mogelijk te maken en een school-uniformenfonds voor armen gezinnen. In 2020 werd extra steun geboden aan de hierboven genoemde centra vanwege de Covid-19 pandemie.

Hulp bij rampen
Harapan komt ook in actie als zich in Indonesië rampen voordoen, zoals na de tsunami in 2004 en de aardbeving in 2005. Samen met de Lionsclub Best-Oirschot was de stichting nauw betrokken bij het herstel op de afgelegen Mentawai-eilanden Nias en Siberut. Op 25 oktober 2010 werd het gebied opnieuw getroffen door een tsunami. Het geld dat werd ingezameld voor de slachtoffers van deze ramp kon snel en gericht worden ingezet dankzij contacten met lokale organisaties. Er werd ook ondersteuning geboden na de tsunami in 2006 in Pangandaran (Java) en de aardbevingen in Yogyakarta (2006), Padang (2009), Lombok 2018 en recentelijk nog aan de slachtoffers van de tropische storm op West-Timor.

Steunen
U kunt al vanaf vijf euro per maand donateur worden van stichting Harapan en voor vijftien euro per maand kunt u een kind en/ of gezin of een vergeten Indische Nederlander 'adopteren'. Uiteraard zijn ook incidentele giften welkom, denk eens aan Harapan als u of uw vereniging een activiteit organiseert, en u een goede bestemming zoekt voor de opbrengst. Stichting Harapan is een ANBI, een erkende hulporganisatie. Giften komen in aanmerking voor belastingaftrek. Kijk voor meer informatie over stichting harapan op https://harapan.dse.nl.