Het kunstwerk op het bordes bij het gemeentehuis
Het kunstwerk op het bordes bij het gemeentehuis Foto: Wil Feijen

Kunstenaar Leo Geurtjens creëerde met rechthoekige blokken ronde vormen

Op 5 april 2020 is kunstenaar Leo Geurtjens op 96-jarige leeftijd overleden. Het verreweg meest bekende beeld van zijn hand is ‘Zoete lieve Gerritje’ wat in Den Bosch staat. Maar ook in Son en Breugel heeft hij een drietal werken gemaakt: het bakstenen reliëf op het bordes van het gemeentehuis is van zijn hand, het reliëf op de voorkant van de Sint-Petrus' Bandenkerk heeft hij ontworpen, en tot de verbouwing stond in de Sonse kerk ook een stenen doopvont die hij ontworpen en gemaakt geeft.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Leo Geurtjens is op 15 maart 1924 geboren in Horst. Hij studeerde aan de middelbare kunstnijverheidsschool en aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht. Hij heeft zich gespecialiseerd in beeldhouwen en heeft zowel abstracte als figuur- en diervoorstellingen gemaakt. Hij heeft zijn kennis en kunde door kunnen geven via zijn baan als docent bij de Fontysacademie voor beeldende vorming in Tilburg. In 2015 heeft hij een tour door Brabant gemaakt en heeft al zijn kunstwerken bekeken. Het deed hem groot plezier om te zien dat zowel zijn werk bij het gemeentehuis als zijn werk op de Sint-Petrus’ Bandenkerk nog intact waren.

Bordes gemeentehuis
Het kunstwerk op het bordes van het gemeentehuis is tijdens de verbouwing helemaal schoongemaakt en gerestaureerd. Het was een stuk doffer geworden door de jaren heen, maar nu ziet het bijna twaalf meter lange reliëf er weer net zo kleurrijk uit als bij de opening van het gemeentehuis in 1965. Het reliëf op de gevel van de Sint-Petrus’ Bandenkerk is herkenbaar als werk van Leo Geurtjens doordat er met rechthoekige blokken (baksteen) ronde vormen zijn gecreëerd.

Hele uitdaging
Volgens de werklieden die het reliëf gemaakt hebben, was deze klus een hele uitdaging. De afbeeldingen die erop staan, hebben betrekking op Sint Petrus. De meest linker afbeelding geeft de tiara en de sleutel van de hemelpoort weer (Math. 16:19). De tweede afbeelding stelt de geboeide handen van Petrus voor, die terechtstaat voor Hoge Raad (Hand. 5:27). De middelste afbeelding laat zien dat de handen van Petrus bevrijd worden uit de banden (Hand. 12:11). De vierde afbeelding laat de handen van Petrus wederom gebonden zien en ook het omgekeerde kruis waaraan hij gestorven is (Joh. 21:18). De meest rechter afbeelding laat de vissen zien die gevangen zijn met Petrus’ net (Luc. 5:10). De werken zijn het beste zichtbaar als het donker is en ze van boven verlicht zijn. De doopvont, waarop de kenmerkende ronde vormen waar Leo Geurtjens mee werkte duidelijk zijn terug te zien, heeft op het moment wegens de verbouwing geen plek in de kerk van Son. Over de uiteindelijke plek voor dit kunstwerk wordt nog beraadslaagd.

Het reliëf is duidelijk zichtbaar op de voormalige Sint-Petrus' Bandenkerk