Op tekenradar zie je in een oogopslag waar veel teken zijn
Op tekenradar zie je in een oogopslag waar veel teken zijn Foto: MooiSonenBreugel.nl

Tekenseizoen geopend: de jacht op bloed van mens en dier

Nu dat het eindelijk weer wat warmer wordt, worden teken ook weer wakker. In de winter hebben ze even rust genomen om nu weer vol aan de gang te gaan. Het seizoen begint eind maart/begin april en duurt tot november. Vorige week, 19 tot en met 23 april, was het daarom de ‘Week van de Teek’. Tijdens deze week wordt er meer aandacht besteed aan de gevaren van het beestje en hoe je jezelf kunt beschermen. Tijdens deze coronatijd bevinden zich steeds meer mensen in de prachtige natuurgebieden en daarom is voorzichtigheid geboden.

Redacteur: Maury Senden

Allereerst, wat is eigenlijk een teek? Een teek is een insect dat slechts tussen de één en drie millimeter groot is. Echter, als het diertje eenmaal bloed heeft gezogen bij mens of dier kan het een stuk groter worden, en dan is het een soort grijs of bruin erwtje dat in je huid is vast komen te zitten. Volgens onderzoek van het RIVM bevinden deze ieniemienie beestjes zich overal, in bossen, duinen, parken, open velden en tuinen, maar ze hebben de meeste kans op overleven in een vochtig gebied met een hoge vogelpopulatie. Wandelaars, fietsers en buitenspelers moeten dus extra goed opletten als ze in de natuur gaan genieten. Op tekenradar.nl kun je vinden of de regio waar jij je rust en plezier wilt halen een actief tekengebied is.

Wees alert
Nu hoef je niet meteen in paniek te schieten en de prachtige natuur te vermijden. Wees alert en blijf altijd op de aangewezen paden in natuurgebieden, parken en bossen. Ga het liefst niet in korte broek, jurkje of rokje naar buiten, trek hoge sokken aan en bedek blote armen. Sandalen en slippers, hoe heerlijk ze ook zitten bij 30 graden Celsius, worden afgeraden. Teken vinden warme plekken namelijk het meest aangenaam om zich in vast te bijten. Plekken zoals de oksel, lies, knieholte, onder het randje van je onderbroek, achter je oren of rond de haargrens in je nek vinden ze dan ook heerlijk; dat zijn de plekken die je elke keer moet nakijken als je buiten bent geweest.

Ziektes
Het kan natuurlijk gebeuren dat je ondanks alle oplettendheid toch wordt gebeten. Kom je er eentje tegen, zorg dan dat je het diertje zo snel mogelijk uit je lichaam haalt. Het duurt zo’n 16 tot 24 uur voordat het beestje ziektes over kan brengen. De ziekte van Lyme is daar de meest bekende van. Gebruik een tekentang of pincet om de teek uit het lichaam te verwijderen. Doe dit met een draaiende beweging en ontsmet de wond hierna met alcohol of jodium. Noteer ook altijd de datum van de beet, omdat er zich later nog symptomen kunnen ontwikkelen. Als je een rode vlek of kring ziet op de plek waar de teek zich heeft vastgebeten, ga dan altijd langs bij de huisarts. Doe dit ook als je een grieperig gevoel krijgt met koorts en spierpijn, dubbel gaat zien of een scheef aangezicht krijgt, pijn, krachtverlies of tintelingen in je ledematen of gewrichtsklachten krijgt.

Dieren
Teken vinden niet alleen mensen lekker, maar ze zuigen zich ook vast aan dieren. Onderzoek daarom ook altijd je huisdier als je een rondje hebt gewandeld. Dierenarts Rob Peeters van dierenartspraktijk ’t Harde Ven laat weten dat nog niet alles duidelijk is over het oplopen van de ziekte van Lyme bij honden en katten: “Wel kunnen er bij een tekenbeet ontstekingen in de huid ontstaan. Teken kunnen ook andere ziekten overbrengen.” De teek kan je bij dieren op dezelfde manier verwijderen als bij de mens. Een teken/vlooienband is ook aan te raden voor extra bescherming.

Kijk op www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/tekenbeet of op www.tekenbeetziekten.nl voor meer informatie over de gevaren van teken en de ziekte van Lyme.

Een teek die zich nog niet heeft volgezogen met bloed