Kinderen van de basisschool De Bloktempel tijdens de koningsspelen
Kinderen van de basisschool De Bloktempel tijdens de koningsspelen Foto: Wil Feijen

Leerlingen basisscholen vermaken zich tijdens koningsspelen

De verjaardag van koning Willem-Alexander werd dit jaar opnieuw afgetrapt met de koningsspelen op de basisscholen. Nadat vorig jaar de spelen afgelast werden vanwege het coronavirus, werd dit jaar, voor de achtste keer, deze dag wel weer gehouden. Jaarlijks staat een thema centraal, en dit jaar was dat ‘ik+jij=wij’. Ondanks dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Amersfoort op basisschool Vlinderslag te gast waren, werd in Son en Breugel door bijna alle basisscholen volop aandacht aan deze dag besteed.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Op vrijdag 23 april kwamen veel leerlingen gekleed in oranje of met een rood-wit-blauw of oranje tintje naar school om Koningsdag te vieren. Op basisschool De Stokland hebben de kleuters in circuitvorm een spelletjesprogramma gedaan op hun eigen speelplaats. De groepen 3 tot en met 8 hebben bewegingsspelletjes gedaan op het Pannaveld. ’s Middags stonden er nog gezelschapsspelletjes en een quiz op het programma. Leerlingen van De Harlekijn waren op het hockeyveld van HTC te vinden, waar veel leuke activiteiten georganiseerd waren.

Leraren en ouders
Een aantal leraren van basisschool De Ruimte heeft met hulp van ouders buitenspelen georganiseerd voor de leerlingen die plaatsvonden op de Brink en op het hoofdveld van SBC. Blije en actieve kinderen namen deel aan deze spelen. Tijdens de spelen werkten kinderen samen en bedachten strategieën met elkaar om tot nog betere resultaten te komen. Niet alleen het resultaat telde, maar ook hoe de kinderen rekening met elkaar zouden houden.

Voor kinderen, door kinderen
Op basisschool De Regenboog was een feestelijk programma samengesteld. In groep 1-2 stonden ‘koningen en koninginnen’ centraal. Groep 3-4 keek op Zapps naar de opening door koning Willem-Alexander, er werd gedanst op het lied van de koningsspelen en de kinderen hebben op het schoolplein een Zweeds loopspel gespeeld. ’s Middags stond er een bootcamp op het programma. De leerlingen van groep 5-6 en 7-8 hebben een Kahoot gespeeld die gemaakt is door de kinderen van de KinderMR en ’s middags volgden zij een boksclinic en hebben zij aan een spelcircuit deelgenomen, gemaakt door de KinderMR: voor kinderen, door kinderen.

Portrettekenen
Op basisschool De Bloktempel stond niet alleen vrijdag in het teken van de koningsspelen en het koningshuis, maar de gehele week is aandacht hieraan besteed. In alle klassen hebben leerlingen verschillende lessen gevolgd ter voorbereiding op de koningsspelen. Kinderen uit groep 3/4 hebben een portret getekend van de koning of koningin. Ze kregen de helft van het staatsportret, gemaakt door Erwin Olaf, en de andere helft mochten zij zelf tekeken. Op vrijdag werd een aanpaste sport-en-speldag met vele verschillende spelletjes op het schoolplein gehouden. Behalve dat de leerlingen Koningsdag vierden, werd donderdag het kerstdiner ingehaald: alle kinderen kregen een frietlunch, geregeld door de Commissie School Activiteiten in samenwerking met snackbar De Gentiaan. Behalve de lunch kregen de leerlingen ook nog een appeltje, gesponsord door Plus Verhoeven.

Ontbijt
De onderbouw van De Krommen Hoek begon met een ontbijt op school en knutselde daarna een kroon. Vervolgens deden zij spelletjes op het terrein van school. De middenbouw deed een quiz, trainde de spieren met een online dansles en fitness en kreeg een workshop frisbee van frisbeevereniging Vertigo. De bovenbouw was te gast bij de vrienden van Son Sport en kreeg een pittige zumba-workshop van Ellen en een boksles van Rick. Voor het team was het erg leuk om met lokale sportverenigingen samen te werken. Zowel de leerlingen als de leerkrachten hebben veel plezier gehad. Moe en voldaan ging iedereen het weekend in.

Basisschool de Sonnewijzer heeft maandag op groepsniveau aandacht besteed aan Koningsdag.

Kinderen van de basisschool de Harlekijn tijdens de koningsspelen
Staatsportretten die door leerlingen van De Bloktempel zijn afgemaakt
Zaklopen tijdens de koningsspelen op De Krommen Hoek