Afbeelding
Foto: Wil Feijen

En daar stonden ze ineens: honderd klaprozen met een lengte van 2,25 tot 3,50 meter in een weiland aan de Planetenlaan in Son en Breugel. Ruim drie maanden is eraan gewerkt en nu staan ze te pronken op het groene gras bij de Dommel.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Dat de klaprozen op Koningsdag ineens ‘uit de grond’ komen is niet bewust voor gekozen, de locatie daarentegen wel. In een van de weilanden van boer Arjan Swinkels mochten de makers de grote, uit de kluiten gewassen klaprozen planten. Nanny Houwen en Stans Egmond van Allemaal Tejater zijn de initiatiefneemsters van de klaprozen en zijn trots dat hun bloemen daar mogen staan: “Het is een mooie combinatie: aan de ene kant de Dommel en aan de andere kant de grote, zwarte waterbuffels.”

Veel werk
Voordat de klaprozen ‘geplant’ konden worden, is er veel werk aan vooraf gegaan. “De klaprozen zijn van foam gemaakt en we hebben ze eerst allemaal geknipt en daarna in elkaar gezet”, aldus een van de makers. “Het was een heel karwei, maar het was erg leuk om te doen. In het begin dachten we nog ‘waar beginnen we aan’, maar nu het af is, zijn wij natuurlijk super trots op het eindresultaat en daar willen we iedereen van mee laten genieten.” Op dinsdagmorgen hebben Nanny en Stans de bloemen neergezet, waarbij zij hulp kregen van wethouder Jos de Bruin.

Nieuw plekje
De foam klaprozen blijven tot 3 mei in het weiland staan en daarna worden ze weer weggehaald; vijftig stuks gaan in de opslag en kunnen gekocht worden, de andere vijftig krijgen een nieuw plekje in het westen van het land. “Dan kunnen anderen er nog weer van genieten”, aldus Nanny.