Spontaan winkelen mag weer in plaats van eerst een afspraak maken (archieffoto)
Spontaan winkelen mag weer in plaats van eerst een afspraak maken (archieffoto) Foto: Adrie Neervoort

Zonder afspraak winkelen; het lijkt zo lang geleden

Na een lange, donkere periode was er dan toch eindelijk op dinsdag 20 april licht aan het einde van de tunnel: demissionair minister-president Rutte kondigde een aantal versoepelingen aan die woensdag 28 april ingaan, waaronder de heropening van de buitenterrassen van de horecagelegenheden. Ook werd er een verruiming van de maatregelen voor niet-essentiële winkels aangekondigd: er kan weer gewinkeld worden zonder van tevoren een afspraak te maken. Tevens kunnen klanten weer langer winkelen omdat de winkels tot 20.00 uur open mogen blijven. Na maanden van afwezigheid is donderdag 29 april de markt in Son en Breugel weer compleet; marktkooplieden met zowel food als non-food staan weer op het Raadhuisplein en Kerkplein klaar voor hun klanten.

Redacteur: Emmy Grit

De Son en Breugelse ondernemers in het centrum zijn opgelucht dat ze weer klanten mogen ontvangen zonder afspraak. Nadat eerst de winkels gesloten waren en alleen via de webshop ‘gewinkeld’ kon worden, viel de versoepeling van ‘winkelen op afspraak’ bij veel ondernemers niet tegen. Alhoewel het winkelen op afspraak voor een aantal klanten een drempel vormde, bleven veel klanten de ondernemers trouw en boekten hun winkelafspraak bij de Son en Breugelse ondernemers. Chris Bergmans van Bergmans Jeanshouse kijkt tevreden terug op de afgelopen periode: “Mijn klanten wisten onze winkel goed te vinden tijdens het winkelen op afspraak, maar nu de ‘drempel’ van het winkelen op afspraak weg is, kunnen er weer meer klanten spontaan langskomen.”

Aantal klanten in winkel
Hoeveel klanten er tegelijkertijd in een winkel mogen, hangt mede af van het aantal vierkante meters. Volgens de brancheorganisatie van Retail Non-Food worden in een kledingwinkel twee personen uit een huishouden als één persoon geteld, waardoor er meer mensen tegelijkertijd in de winkel aanwezig mogen zijn. Veel ondernemers houden zelf een oogje in het zeil wat betreft het aantal klanten dat in de winkel aanwezig is. Zij zullen klanten erop attenderen als ze even buiten moeten wachten als het maximaal aantal klanten in de winkel aanwezig is. Kim Roefs van Dott Fashion denkt er bijvoorbeeld over om een ‘groen/rood-bordje’ bij de deur neer te hangen. “Voordat klanten binnenkomen, weten ze al of het maximale aantal klanten dat ik in de winkel mag ontvangen, bereikt is”, aldus Kim. De ondernemers geven aan dat dat zij zich strikt aan alle maatregelen houden en hebben er het volste vertrouwen in dat de klanten dat ook doen als ze komen winkelen.

Vertrouwen
Marie Claire Huijbregts van Marie Claire’s wil, net als haar collega-ondernemers, haar klanten bedanken dat zij toch zijn komen shoppen tijdens het ‘op afspraak winkelen’: “Dit heeft mij heel erg goedgedaan en ik bedank hen graag voor het vertrouwen dat zij in mij en mijn collega’s hebben gesteld de afgelopen periode.”

Buitenterrassen
Ook voor de horeca-ondernemers gaat er iets veranderen: de buitenterrassen mogen vanaf woensdag 28 april van 12.00 tot 18.00 uur weer open. Twee personen uit verschillende huishoudens of meerdere personen uit één huishouden mogen plaatsnemen aan één tafeltje. In totaal mogen er maximaal vijftig gasten op het terras verblijven. Net als vorig jaar ondersteunt de gemeente Son en Breugel de horecaondernemers door een uitbreiding van bestaande terrassen mogelijk te maken. Het uitgangspunt is dat alleen het oppervlak van het terras uitgebreid wordt en het aantal zitplaatsen niet wordt uitgebreid in vergelijking met het aantal zitplaatsen in de oorspronkelijke situatie.

Voorraad up-to-date
De horeca-ondernemers in Son en Breugel zijn er klaar voor, en kunnen niet wachten totdat ze de eerste gasten mogen ontvangen. De afgelopen dagen is achter de schermen hard gewerkt om de terrassen in te richten en ervoor te zorgen dat de voorraad up-to-date is. Toon Welten van Het Raadhuys vindt het jammer dat de terrassen slechts van 12.00 tot 18.00 uur open mogen: “Wat mij betreft had de eindtijd wel later gezet mogen worden.” Voor Toon wordt het de eerste keer dat hij open mag. “Het is hard werken om alles op tijd klaar te hebben, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goedkomt.”

Reserveren
Wil je komen genieten op het terras van al het lekkers dat de horeca-ondernemers serveren, en wil je zeker weten dat je plaats kunt nemen, maak dan tijdig je reservering. Reserveren kan bij de meeste ondernemers vooraf, maar ook op de dag zelf, mits er natuurlijk nog plaats is op het terras. Linda van Asseldonk van Het Hart van Son is, net als haar collega-horecaondernemers, blij dat ze weer op mag: “De eerste reserveringen zijn al gemaakt.”