Remco Heeren (DorpsVISIE) (archieffoto)
Remco Heeren (DorpsVISIE) (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Remco Heeren vraagt zich af waar de jeugd blijft in de lokale politiek

Remco Heeren is vice-fractievoorzitter van zijn partij DorpsVISIE en hij is ook raadslid voor deze partij en zit in de commissie Grondgebiedzaken. Als lid van DorpVISIE en commissielid Grondgebiedzaken komt hij, volgens eigen zeggen, op voor de belangen van alle inwoners van Son en Breugel zonder daarbij uit het oog te verliezen waar zijn partij voor staat.

Redacteur: Adrie Neervoort

Sinds 2010 is hij actief in de Sonse politiek en hij werd in 2014 geïnstalleerd als raadslid in de gemeente Son en Breugel, voor zijn partij DorpsVISIE. Velen kennen Heeren niet alleen als raadslid maar ook als presentator van de zittingsavonden en de ondernemersavonden in Son en Breugel. Bovendien is hij vrijwilliger bij verschillende stichtingen en organisaties.

Rangen, standen en leeftijden

Maar Heeren heeft ook zijn plek gevonden in de politiek en zeker in de commissie Grondgebiedzaken, zo geeft hij aan. Bevlogen vertelt hij dan ook dat hij graag zou zien dat er voor iedereen de woning is die men zoekt. Heeren spant zich voornamelijk in voor de betaalbare woning: “Een dorp heeft inwoners van alle rangen, standen en leeftijden nodig om leefbaar te blijven. Ook de middenstand in een dorp is gebaad bij diversiteit als het om de inwoners gaat.”

Inbreng van jongeren
De inbreng van jongeren mist hij wel: “Ik roep waar ik maar kan dat er meer jeugd in de politiek moet komen.” De oproep en zijn initiatieven hiervoor zijn nog niet erg succesvol, dat weet hij zelf ook, maar altijd zoekt hij naar manieren om de jeugd meer te betrekken bij de politiek”. Dit doet Heeren naar eigen zeggen al sinds hij op 27-jarige leeftijd aantrad in de lokale politiek, en nu, 14 jaar later, maakt hij zich daar nog steeds hard voor.

Jeugdgemeenteraad
Dat hij blij is met een actieve jeugdgemeenteraad mag duidelijk zijn, maar ook daar zag hij graag dat er niet alleen goede ideeën vanuit deze raad naar de gemeenteraad komen, maar dat er ook op gezette tijden gesprekken zouden plaatsvinden tussen de twee raden. Maar ook op het thema wonen kan de jeugd van Son en Breugel, en met name de wat oudere jongeren, een belangrijke rol spelen: “Jongeren kunnen als geen ander laten horen aan wat voor soort woning zij behoefte hebben.” Volgens Heeren zouden jongeren zich moeten organiseren en een concreet plan van hun woonbehoeftes bij de gemeenteraad moeten neerleggen. “Een dergelijk plan zou dan de kaders van een beleid kunnen gaan vormen voor de uitvoering van woningbouw binnen onze gemeente.”

Enthousiasmeren
Remco Heeren zou dan ook het liefst actief jongeren gaan benaderen als het gaat om woningbouw in de gemeente Son en Breugel. Zo speelt er volgens Heeren al een tijdje het plan om een soort Jong DorpsVISIE te starten, met daarin jongeren, die hun stem en ideeën laten horen. “Ik ben op zoek naar hoe ik ze enthousiast kan maken; ik denk dat woningbouw daarvoor een mooi thema is.” Dit mag volgens hem ook gebeuren los van een politieke partij, en hij zou ze daar erg graag bij willen helpen. Jongeren laten zich volgens Heeren zeker in de lokale politiek te weinig horen.

Inzichten en oplossingen
Hij begrijpt ook dat het negatieve beeld dat de politiek op dit moment van zichzelf creëert niet meehelpt. Toch is het juist nu belangrijk dat de jongeren zich laten horen, want zo zouden er nieuwe inzichten en oplossingen verkregen kunnen worden, aldus Heeren. Daarom is ‘jongeren bij de lokale politiek’ niet alleen maar een wens, maar beseft hij ook dat hij daar een rol in kan spelen. Maar vooral hoopt hij dat de jongeren zelf het initiatief nemen.