Arie bezig met het airbrushen
Arie bezig met het airbrushen Foto: Wil Feijen

Arie Donck haalt veel energie uit airbrushpainting

Een paar weken geleden ontving Arie Donck van Thomas Herpen van Gall&Gall een cheque voor Veteranen Son en Breugel, van wie Arie er één is. Arie is 28 jaar geleden voor zes maanden uitgezonden geweest naar Bosnië, en van januari tot en met mei 2003 is hij in Afghanistan geweest. Na zijn terugkeer uit Afghanistan was Arie volgens zijn vrouw erg veranderd, en na diverse onderzoeken is bij hem het posttraumatische stresssyndroom (PTSS) vastgesteld. Om zijn gedachtes te verzetten begon hij zijn oude hobby weer op te pakken en kwam de ene na de andere mooie creatie uit zijn handen.

Redacteur: Hennie van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

Voordat Arie uitgezonden werd, was hij al bezig met airbrushen (schilderen door middel van lucht en lak of inkt - red.), maar in het leger bleef daar weinig tijd voor over. “Nadat ik was teruggekeerd uit Afghanistan ging het niet echt goed met mij: zware depressies, kort lontje en ’s nachts heftige dromen. Ik kreeg medicijnen, maar dat maakte het alleen maar erger. Mijn lontje was niet meer kort, ik had helemaal geen lontje meer”, aldus Arie. De medicatie werd aangepast, waardoor het een stuk beter gaat met hem, maar hij is nog steeds onder behandeling.

Oude hobby opgepakt
Nadat Arie wegens PTSS was afgekeurd, heeft hij zijn oude hobby weer opgepakt en is zich er meer in gaan verdiepen. “Bij toeval kwam ik iemand tegen die lesgaf in airbrushen. Blijkbaar is het zo dat niet iedereen het zo maar kan, je moet er ook aanleg voor hebben. Dus ging ik op les, leerde veel en was er veel mee bezig”, aldus de airbrusher.

Techniek
Airbrushen is schilderen met lucht met een compressor en een heel klein spuitje. Het is een precisiewerk waar je veel geduld voor moet hebben. Arie legt het uit: “Er zijn diverse soorten spuiten, waarbij de verf door een klein gaatje langs een naald wordt gespoten door luchtdruk. Bij een ‘single action’ wordt door te drukken op de spuit lucht vrijgegeven en verf aangezogen en spuit het mengsel door de nozzle (puntje van de spuit - red.) op het voorwerp. Hiermee kun je alleen maar lucht geven en verven, waarbij de verf al is gemengd. Bij een ‘dubbel action’ kun je lucht- en laktoevoer zelf regelen en kun je de naald bewegen waardoor je meer mogelijkheden hebt om te spuiten.” Dat laatste vereist volgens Arie meer ervaring.

Bijzonder kunstwerk
Bij het airbrushen wordt gewerkt met watergedragen lak of lak op thinnerbasis, en er is speciale airbrushlak, waarbij er veel kwaliteitsverschil is. In principe kun je alles voorzien van airbrushwerk; van schilderijen en portretten tot auto’s en motoren die van speciale emblemen voorzien worden. “In veel gevallen wordt er eerst een tekening of een mal gemaakt en na het lakken wordt het voorwerp afgewerkt met blanke lak”, legt Arie uit. Het meest bijzondere wat hij gemaakt heeft, is een vlag voor een Engelse motorclub, waarvan de leden ook uit veteranen bestaan. Arie: “Ik heb ook nog een motorkap van een terreinwagen gespoten die betrokken was in de oorlog in Afghanistan waarbij drie Nederlandse militairen zijn omgekomen. Op deze motorkap staan negen naamplaatjes van gesneuvelde militairen.” Die motorkap, waarvan het embleem is afgewerkt in bladgoud, hangt op het stafgebouw van het Bataljon Limburgse Jagers in Oirschot, en Arie is hier erg trots op. “Het is een speciale hobby die veel techniek vereist. Weinig mensen beoefenen deze hobby en nog minder mensen beoefenen het professioneel. Voor mij is het nog steeds hobby, waar ik mijn ‘ei’ in kwijt kan”, lacht Arie.

De vlag voor een Engelse motorclub
De motorkap met negen naamplaatjes