Henry 'dipt' regelmatig in de Dommel
Henry 'dipt' regelmatig in de Dommel Foto: Wil Feijen

Dommeldipper zoekt verbinding: omarm de kou

Een koude douche nemen als je wakker wordt, of toch een duik in de ijskoude Dommel, Henry Coumans (55 jaar) wordt er meteen enthousiast van. Het klinkt misschien raar dat een mens energie haalt uit kou, maar Henry is zo iemand, en steeds meer mensen sluiten zich bij hem aan. De effecten zouden leiden tot zelfreflectie, lichamelijke controle en verbinding.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Wil Feijen

Het is een vrijdagmiddag, tien tot twaalf graden, en Henry staat in een prachtig stukje natuur langs de Dommel. Het regent een beetje en Henry vertelt dat het water waarschijnlijk negen graden is. Samen met Jorg Reuvers (48 jaar) is hij in maart dit jaar begonnen met ‘Dommeldippen’. Henry: “Onze vrouwen hebben ons bij elkaar gebracht. Jorg was aan het dippen en zijn vrouw had een foto gemaakt en op Facebook gezet. Mijn vrouw reageerde daarop met: ik heb hier thuis ook zo’n gek.” Ze kenden elkaar van tevoren niet, maar het Dommeldippen bracht daar al snel verandering in. “Het grappige is dat als je hier het water in gaat en je helemaal tot rust komt, dat je als je uit het water komt je elkaar met tranen in de ogen staat aan te kijken, en dan denk je: wat is dit hier. Er ontstaan gesprekken die je anders niet zou hebben met iemand die je nog maar twee dagen kent.”

Uit de sleur

Corona heeft ons hele leven veranderd: niet spontaan meer op de koffie bij vrienden, geen bioscoopbezoek, en werken vanuit huis is de norm geworden; dat hakt er bij veel mensen hard in. Stress en de tientallen Zoom-meetings, waarbij je eerst moet kijken of je geluid en camera het doen, zijn vermoeiend. Dat is de reden dat Henry de rust opzoekt in het water; je even onderdompelen in helemaal niks. De kou die je moet zien te bedwingen en je lichaam dat een hele andere sensatie ondergaat. Een nieuwe ervaring opdoen in deze tijd is zeldzaam. Het Dommeldippen wordt gezien als een uitje waar je naar uit kunt kijken en waarbij je je weer eens onder de mensen kunt bevinden. “Er zijn er negen zo gek om om 5.00 uur op te staan om een vollemaandip te doen. Dan lig je daar met negen personen te genieten van de maan en de natuur.”

Lichamelijke effecten
Als je je eerste poging waagt om in het ijskoude water te gaan, gaat je ademhaling omhoog. Door van tevoren wat ademhalingsoefeningen te doen, weet je lichaam hoe het moet reageren op deze shock. “Iets stressvollers dan waterkou bestaat gewoon niet. Je lichaam zorgt ervoor dat alleen je essentiële organen zoals je hart, longen en lever blijven werken, de rest gaat in survivalmodus. In deze staat kun je je focussen op wat ertoe doet, je gedachten en gevoelens, terug naar jezelf. De openheid die dan ontstaat, verbindt mensen met elkaar. Een lastige, of beter, verrassende situatie die je met Dommeldippen aangaat en leert kennen”, aldus de Dommeldipper.

Toekomst van Dommeldippen
De groep bestaat nu al uit 45 leden, maar meer is natuurlijk gezelliger. Het is volledig vrijblijvend, gratis en iedereen is welkom. Begeleiding is mogelijk wanneer gewenst. Henry en Jorg denken nu na over het jaar rond verbinding met elkaar zoeken via de natuur. Koude is er één ding, warmte is een ander (denk aan een zweethut). De groep wordt nadrukkelijk gevraagd hier een inbreng in te hebben. Wil je nu meteen het koude water in of toch nog iets meer weten, ga dan naar de Facebookgroep Dommeldippers en sluit je aan. “We gaan elkaar weer terugvinden”, sluit Henry af.