In de nachtelijke uren werd in de woonwijken het gif in de bomen gespoten (archieffoto)
In de nachtelijke uren werd in de woonwijken het gif in de bomen gespoten (archieffoto) Foto: WIL FEIJEN

Nachtelijke bestrijding eikenprocessierups verbaast inwoners

Zondagnacht 9 mei lag Bas de Coster (42) heerlijk te slapen in zijn huis in Son en Breugel. Maar diep in de nacht werd hij gewekt door een langsrijdende tractor die de eikenprocessierups aan het bestrijden was. “Ik dacht: wat is dit nou toch? Dit ga je toch niet in de nacht doen?”

Redacteur: Jade Smith/Omroep Brabant

“Ik hoorde wat bromgeluiden en werd daar wakker van. Ik dacht dat er een veegwagen door de straat reed, maar toen zag ik ineens die tractor met een spuiter op de bomen gericht”, zegt Bas die er nog steeds niets van snapt. Hij ging weer in bed liggen en tien minuten later kwam de bestrijdingswagen weer langs.

Poolshoogte nemen
Adrie Neervoort, die ook in de wijk de Gentiaan woont, ging op onderzoek uit. “De herrie hield mijn dochter uit haar slaap. Het leek alsof er ergens een generator aanstond”, zegt Adrie. Na een kwartier ging hij poolshoogte nemen. Hij wandelde naar de Bijenlaan achter zijn huis. “Ik zag in de verte oranje zwaailichten. Het geluid leek daar vandaan te komen. Ik dacht misschien is het een alarmdienst die de boel aan het reinigen is.”

Bestrijdingsmiddel
Maar toen Adrie dichterbij kwam, zag hij dat de tractor onder hoge druk bestrijdingsmiddel in de toppen van de eikenbomen spoot. “Ik geloofde gewoon niet wat ik zag”, zegt Adrie. Hij wilde de chauffeur vragen waarom het werk op dit tijdstip werd verricht. “Toen ik aan kwam lopen draaide het voertuig de Rooijseweg op, en ging in verhoogde snelheid ervandoor. Zijn karwei was klaar, maar ik was klaarwakker.”

In de nachtelijke uren
De gemeente laat weten dat het vocht van het bestrijdingsmiddel Xentari ‘s nachts het beste opgenomen wordt door de bladeren van eikenbomen. “Hierdoor gaan de jonge eikenprocessierupsen snel dood. Overdag neemt het blad geen vocht op”, zegt Bram van ’t Hof, coördinator groenvoorziening van de gemeente Son en Breugel. Volgens hem mag het daarna 24 uur lang niet regenen, omdat het bestrijdingsmiddel anders van de bomen afdruipt en het dan minder effectief is. “Daarnaast wordt er in de nacht bestreden omdat de meeste bewoners dan thuis zijn en niet blootgesteld worden aan het bestrijdingsmiddel. We hebben in DeMooiSonenBreugelKrant van 28 april aangegeven dat in de tweede week van mei, de eikenprocessierupsen bestreden gaan worden. Maar we hebben er niet meer aan gedacht om het tijdstip te communiceren”, zegt Van ’t Hof.

Bezorgd
Xentari is een bacteriepreparaat dat omstreden is. Uiteindelijk wil de gemeente Son en Breugel ook van het middel afstappen. Buurtbewoner Adrie Neervoort: "Ik was er niet gerust op en stuurde een mail naar wethouder Jan Boersma."

Meeskastjes
Op de Bijenlaan zijn veel eikenbomen en ook kastjes voor mezen. Onduidelijk is wat de gevolgen zijn als het preparaat bij de mezen komt.

Over tien dagen weer
De rust is weer tijdelijk teruggekeerd in verschillende wijken waar de bestrijding plaatsvond. Maar over tien dagen is dat anders, dan is de tweede en laatste nachtelijke bestrijdingsronde aan de beurt.

De eikenprocessierups wordt door de gemeente in de tweede week van mei bestreden