Een voorbeeld van een interne verbouwing van een toilet
Een voorbeeld van een interne verbouwing van een toilet Foto: ©Seniorenraad

Langer thuiswonen: Woningaanpassingen (deel 2)

Op de Seniorenpagina van 7 april jl schreef de Seniorenraad deel 1 in een serie artikelen over Langer Thuiswonen. Ditmaal gaat het over een volgende fase: een interne verbouwing.

Een badkamer wordt een stuk royaler en praktischer wanneer een bad wordt vervangen door een inloopdouche, een toilet wordt verhoogd of een wastafel wordt aangepast met een ééngreepsmengkraan. Deze heeft een hendel in plaats van draaiknop voor warm of koud water. Door deze hendel naar links of rechts te verschuiven bepaal je de watertemperatuur en omhoog/omlaag zet de kraan eenvoudig open of dicht. De hendel is heel licht te bedienen en dat is bij gewrichtsproblemen een enorm voordeel.

Een bad- of douchemat met zuignappen en antislip-strips op de vloer kunnen al kleine verbeterpunten zijn, evenals het aanbrengen van een (opklapbare) douchekruk of de montage van wandbeugels in douche of bij het toilet. Zorg ook dat de looproutes goed verlicht zijn. Er bestaan ledlampjes die aanspringen zodra ze beweging zien. Handig als je ’s nachts naar de wc moet.

Het zal niet voor elk huis gelden, maar wanneer je wat groter woont en beneden een extra werk- of tv-kamer tot je beschikking hebt, is het goed om na te denken of het niet beter is daar te gaan slapen en een douche te creëren. Is de garage nog wel echt nodig? Daar is vaak verloren ruimte beschikbaar. Misschien offer je liever een stukje van de tuin op om wat uit te bouwen, maar het scheelt trapgeloop en kan voor veel gemak zorgen. Kan dit niet in jouw huis, kijk dan tijdig eens naar de mogelijkheden voor een traplift, voor het geval je minder goed ter been geraakt.

Natuurlijk kosten aanpassingen geld, maar het verhogen van eigen veiligheid is eigenlijk onbetaalbaar. Bedenk daarbij dat, wanneer je hiervoor geld moet lenen, dit nu relatief goedkoop is.

Soms kunnen ouderen en gehandicapten via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een bijdrage krijgen voor bijvoorbeeld een traplift, een verhoogd toilet of een veiliger douche. De Wmo betaalt in de regel niet mee aan een ingrijpende verbouwing van de keuken of badkamer. Aanvragen voor een bijdrage moet je zelf indienen bij het gemeentelijk Wmo-loket (CMD).

Voorbeelden van enkele kosten gebaseerd op een artikel in Plusmagazine van oktober 2020:
• Inductiekookplaat: 250-400 euro (simpel) tot 1.000 euro (luxe), excl. aanlegkosten/extra groepen (eventueel krachtstroom/3-fasen) in de orde van ca. 350 – 1.100 euro
• Aanleg simpel verhoogd toilet: 700 euro; comforttoilet ca. 1.000 euro
• Traplift: 2.500 euro (rechte trap) tot 3.500 euro (trap met bocht)
• Verbouwing badkamer, inclusief inloopdouche, verhoogd toilet en sanitair: 5.000 tot 17.000 euro
• Het hele huis veilig maken: 6.000 tot 12.000 euro (traplift, inloopdouche, onderrijdbaar aanrecht, inductiekookplaat, nachtlampjes, handbeugels)

Let op: Vraag altijd offertes aan bij meerdere verbouwspecialisten. Informeer bij kennissen naar ervaringen met verschillende verbouwbedrijven. De kwaliteitsverschillen kunnen groot zijn, maar dat geldt evenzeer voor de prijsverschillen.

De Seniorenraad is nog op zoek naar mensen die ervaring hebben met het splitsen van een woning en een deel van het huis verhuren aan jongeren om zo bij te dragen aan de woningnood bij jongeren en hulp te hebben bij eventuele problemen. Heb je hier al ervaringen mee? Een mailtje naar communicatie@seniorenraadsonenbreugel.nl of telefoontje naar 06-13516688 wordt erg gewaardeerd.