Hulpmiddelen kunnen helpen bij dementerenden
Hulpmiddelen kunnen helpen bij dementerenden Foto: ©alzheimer Nederland

Domotica, hulpmiddelen bij dementie

Er is in de afgelopen jaren op het gebied van dementie-zorg al veel ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan apps voor op de mobiele telefoon of tablet. Of aan de website www.dementie.nl, vol bruikbare informatie. Ook zijn er veel verschillende technologische hulpmiddelen ontwikkeld: domotica. Bij domotica kan men denken aan kleine of grotere ‘slimme’ apparaten die men in en om huis kan gebruiken.

In geval van dementie kunnen diverse veranderingen optreden, bijvoorbeeld in het geheugen of in de oriëntatie. Deze hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat iemand met dementie langer op een prettige manier zelfstandig kan functioneren. Ook kan het een naaste of mantelzorger helpen. Hij of zij kan hierdoor mogelijk de ondersteuning aan iemand met dementie langer volhouden. Ook kan het zorgen voor meer gemoedsrust.

Er zijn verschillende hulpmiddelen ter ondersteuning thuis en onderweg. Denk aan een alarmeringssysteem, een interactieve kalender, een automatische medicijndispenser of hulp bij het vinden van de weg buitenshuis.

Op woensdag 26 mei wordt tijdens het online Alzheimer Café aandacht besteed aan hulpmiddelen bij dementie. Tijdens deze avond wordt over de diverse vormen van domotica gesproken. Welke mogelijkheden zijn er zoal? Hoe weet je wat in een specifieke situatie het beste werkt en waar kan men terecht voor oriëntatie op en gebruik van domotica?

Op dementie.nl staat informatie en tips over omgaan met dementie, kun je vragen stellen aan experts en online trainingen volgen. Ook staat hier informatie over hulpmiddelen. Voor meer informatie of aanmelden kan een mail gestuurd worden naar alzheimercafe.bos@alzheimervrijwilligers.nl.