Jaap de Groot vestigt aandacht op de verkoop van de loterij
Jaap de Groot vestigt aandacht op de verkoop van de loterij Foto: Regien de Groot

Koop een lot en help kanker de wereld uit

Wat als er een wereld zou bestaan waarin niemand meer zou sterven aan kanker? Zoveel levens zouden dan anders lopen; niet alleen die van de patiënten zelf, maar ook die van partners, kinderen, opa’s, oma’s en vrienden. Dat is waarom Jaap de Groot (61) al zo’n 80 keer (virtueel en fysiek) de Alpe d’Huez heeft beklommen. Dit evenement zorgt er elk jaar weer voor dat er geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker. Corona heeft daar, voor het tweede jaar op rij, een stokje voor gestoken. Daardoor wordt er aanzienlijk minder geld opgehaald voor het aanpakken van deze vernietigende ziekte. Dat is de reden dat er dit jaar een loterijactie is opgezet.

Redacteur: Maury Senden

Jaap de Groot is sinds 2017 vrijwilliger in het bestuur van de stichting Alpe d’HuZes (Ad6), maar fietst al sinds 2012 elk jaar de Franse berg op om aandacht te vragen voor onderzoek naar kanker. Twee jaar voor zijn eerste rit omhoog werd bij zijn vrouw Regien (59) borstkanker geconstateerd. Een onzekere tijd brak aan, maar opgeven was geen optie. Na uiteindelijke genezing besloot Jaap samen met zijn vrouw de berg te beklimmen; Jaap op de fiets en Regien te voet. Hij vertelt over zijn gevoel na de eerste koersweek in 2012: “Het is een levensveranderende ervaring. Je moet het meegemaakt hebben om het te begrijpen.”

Impact van corona is groot
Vorig jaar zou de klim in het teken staan van het tienjarige kankervrij zijn van zijn vrouw, maar het evenement is, net als dit jaar, afgelast vanwege corona. Deze pandemie heeft grote impact op de aandacht voor dit evenement en kanker in het algemeen. Behandelingen worden uitgesteld en er wordt aanzienlijk minder geld opgehaald voor onderzoek. “In 2019 werd er zo’n 13,5 miljoen euro door de Ad6-deelnemers opgehaald, dit jaar is dat slechts zeven ton,” laat Jaap weten. Dit komt doordat het evenement niet door kan gaan, maar ook omdat er minder acties kunnen worden opgezet en er minder aandacht voor is in de media.

Loterij
Reden genoeg voor Jaap en de hele organisatie om iets anders te verzinnen. Ze kwamen op het idee van een loterij: iedereen kan één of meerdere loten kopen en zo het onderzoek naar kanker vooruit helpen. Honderd procent van de opbrengst gaat naar het bestrijden van deze verschrikkelijke ziekte. Geen vergoedingen naar mensen in hoge functies of compensaties naar vrijwilligers, alles is voor het verwezenlijken van die ene droom: niemand mag meer sterven aan kanker. Jaap vertelt trots: “Alpe d’HuZes heeft de afgelopen 15 jaar ongeveer 175 miljoen euro aan kankeronderzoek besteed, waarmee we meer dan 300 onderzoeken hebben gefinancierd.” Maar we zijn er nog lang niet en er is nog veel onderzoek nodig.

Doe mee
Op donderdag 3 juni is deze bijzondere trekking. Dus wil jij een weekendje weg, een nieuwe fiets of een gratis tankbeurt winnen? Ga dan snel naar www.1lot.nl of scan de QR-code hieronder en koop je loten. Niet meedoen met de loterij, maar toch je steentje bijdragen? Doneren kan ook via deze website: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/jaapgroot. Jaap: “Samen kunnen wij het doel van één miljoen halen en weer een stukje dichter bij een kankervrije wereld

Afbeelding