De kabelbaan die buiten gebruik is gesteld door de gemeente
De kabelbaan die buiten gebruik is gesteld door de gemeente Foto: MooiSonenBreugel

Samenspraak over geluidsoverlast leidt tot oplossing

Terwijl de jeugdgemeenteraad nog op zoek is naar een passende naam voor een door de jeugdgemeenteraad geïnitieerde speeltuin, is er in goed overleg besloten de kabelbaan, een van de speeltoestellen in de speeltuin te verwijderen.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het speelterrein aan de Limburglaan, dat verscholen ligt achter bomen en struiken, is vorig jaar september geopend. Het speelterrein en de inrichting ervan als speeltuin was een initiatief van de jeugdgemeenteraad en wordt vanaf de opening intensief gebruikt.

Burgerparticipatie
Ruim twee jaar daarvoor ontstond het plan bij de jeugdgemeenteraad en werd er gewerkt aan het uiteindelijke resultaat: een prachtige speeltuin met uitdagende speeltoestellen, waaronder een kabelbaan. Voor wat betreft de keuze van het soort speeltoestellen hadden omwonenden, van wie de achtertuinen grenzen aan de speeltuin, zo hun bedenkingen. Er werd gevreesd voor onder andere geluidsoverlast, zeker als het om de kabelbaan gaat. Omwonenden maakten bij de opening duidelijk dat zij het jammer vonden dat zij niet betrokken waren bij de ontwikkeling van het terrein achter hun woningen. Zij waren daarover zeer teleurgesteld, zeker omdat de gemeente burgerparticipatie zo belangrijk vindt.

Compromis
“Samen met de buurt optrekken en je plannen uitvoeren, zodat iedereen er een goed gevoel bij heeft, maar dat is absoluut niet het geval geweest”, zei een omwonende hierover tijdens de opening. Een opmerking die ook bij de gemeente nog lang nagalmde en ruim negen maanden later voor een compromis heeft gezorgd, waarmee alle betrokkenen tevreden zijn.

Contact met gemeente
Acht omwonenden wiens tuinen aan de speeltuin grenzen, hebben na de opening intensief contact gezocht met de gemeente. Het duurde even voordat deze contacten waren gelegd, maar toen de juiste personen eenmaal aan tafel zaten resulteerde dat in een gesprek, waarbij de omwonenden de gelegenheid kregen om het probleem te bespreken. Wat volgde was een constructief overleg waarin gekeken werd wat de ergernis voor het grootste deel veroorzaakte en wat er gedaan kon worden om het probleem op te lossen. ”De speeltuin heeft naast de geluidsoverlast ook veel voordelen, want waar mensen samenkomen is er ook een vorm van sociale controle, een meerwaarde voor elke wijk”, zo laat een omwonende die bij de gesprekken betrokken was weten. “Als gemeente zijn wij het gesprek aangegaan met de acht omwonenden. Deze gaven aan vooral hinder en overlast te hebben van de kabelbaan; het ging daarbij niet alleen om geluidsoverlast, maar ook dat kinderen vanaf het hoogste punt van de kabelbaan in alle tuinen konden kijken”, zo legt de verantwoordelijk ambtenaar van jeugdbeleid van de gemeente Son en Breugel uit.

Harde knal
Ook maakte men zich zorgen over de veiligheid in de omgeving van de kabelbaan. “De baan staat over de volle lengte bij de entree van de speeltuin, en de kans dat iemand in botsing komt met een gebruiker van de kabelbaan is zeer aannemelijk”, zo laat een buurtbewoonster weten, “ik was echt ongerust, en dacht hoe kun je een dergelijk toestel nou zo plaatsen?” Niet alleen door de kinderen die de kabelbaan gebruiken, maar zeker ook door het systeem van de kabelbaan was er veel geluidsoverlast. De kabelbaan is voorzien van een kabel met een soort stoeltje waar een kind op zit; deze komt telkens met een harde knal tot stilstand. “Een vreselijk geluid”, aldus een omwonende.

Oplossing
De gesprekken en de informatie die de gemeente kreeg waren genoeg redenen om de kabelbaan bij wijze van proef een bepaalde tijd buiten gebruik te stellen. Volgens de ambtenaar bleek daardoor de ergernis van de omwonenden voor een groot gedeelte te zijn weggenomen. “De geluidsoverlast is zeker met 60 procent verminderd” bevestigt een van de omwonenden. “Daarom hebben we besloten dat de kabelbaan verwijderd gaat worden uit de speeltuin’, aldus de ambtenaar. “Hiervoor zal er overleg gevoerd gaan worden met de jeugdgemeenteraad en gekeken worden waar de kabelbaan naar toe kan gaan en wat ervoor in de plaats gaat komen. Dit kan enige tijd gaan duren, maar de oplossing is nu bekend en zal dus ook verder uitgewerkt worden.”