Gaat Son en Breugel van het aardgas af?
Gaat Son en Breugel van het aardgas af? Foto: ©gemeente Son en Breugel


Op aardgas koken en verwarmen moet anders

In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Daar komt de komende jaren verandering in; niet in één keer, maar geleidelijk en gefaseerd. In het Landelijke Klimaatakkoord staat dat alle woningen uiteindelijk in 2050 van het aardgas af moeten zijn. De gemeente Son en Breugel is, net als alle andere gemeenten in Nederland, bezig met de eerste voorbereidingen en doet dit in samenspraak met inwoners, woningbouwcorporaties, vastgoedeigenaren, netbeheerders en bedrijven. Op woensdag 2 juni wordt door de gemeente een digitale bijeenkomst gehouden waarin dorpsgenoten worden bijgepraat over de stand van zaken. Door het interactieve karakter van deze bijeenkomst is het ook mogelijk om vragen te stellen.

Redacteur: Emmy Grit

Jorrit Visée, beleidsmedewerker Duurzaamheid van de gemeente Son en Breugel, vertelt: “Het klinkt nog zo ver weg, maar van het aardgas af gaan is een groot project dat veel voorbereidingstijd kost.” Sinds de zomer van 2020 is de gemeente begonnen met de eerste stappen die zijn vastgelegd in een routekaart, de Transitievisie Warmte, die beschrijft hoe de gemeente de uitfasering van het aardgas gaat vormgeven. Eind 2021 dient iedere gemeente in Nederland deze visie af te hebben. “Wij zijn begonnen met een plan van aanpak en een inventarisatie welke randvoorwaarden het college van Burgemeester en Wethouders en de raad belangrijk vinden. Daarna hebben wij een aantal (georganiseerde) belanghebbenden betrokken, waaronder SonenBreugelVerbindt, woonstichting ‘thuis, Woonbedrijf, SonEnergie, LEVgroep, ondernemersvereniging Ekkersrijt, ondernemersvereniging Son en Breugel, Enexis en Waterschap De Dommel, om samen met ons het proces te doorlopen om te komen tot een eerste schets voor potentiële duurzame alternatieve warmtebronnen ”, licht Jorrit toe.

Digitale bijeenkomst
Om de bewoners op de hoogte te brengen van de Transitievisie Warmte, wat deze visie inhoudt voor de bewoners, welke stappen al gezet zijn en nog gezet moeten worden en wat zij van de gemeente kunnen verwachten, houdt Jorrit samen met het EnergieBureau een digitale bijeenkomst. “De gemeente heeft van het Rijk de opdracht gekregen om voor 2050 van het aardgas af te zijn, waardoor gekozen moet worden voor alternatieve warmtebronnen. Daarnaast moet de gemeente in de visie uitspreken welke wijken mogelijk voor 2030 van het gas af gaan, de zogenaamde koplopersbuurten. De gemeente kan dit niet alleen; zij moet dit samen doen met alle gebouweigenaren. Woonstichting ‘thuis en Woonbedrijf zijn verantwoordelijk voor de sociale huurhuizen, maar eigenaren van koopwoningen, particuliere verhuurders en bedrijven zullen zelf grotendeels voor de onkosten van aardgasvrij verwarmen opdraaien.

Alternatieve warmtebron
Aardgasvrij wonen betekent dat er op een alternatieve warmtebron gekookt gaat worden en de woning anders verwarmd wordt. Bestaande woningen moeten onder andere ook beter geïsoleerd worden en anders geventileerd. Jorrit: “De transitie van gas naar een andere, duurzame warmtebron kan financieel ingrijpend zijn, waarbij niet iedere aanpassing meteen terugverdiend kan worden. Sommige inwoners zijn al begonnen met de eerste aanpassingen; denk hierbij aan het isoleren van de spouwmuren, maar ook het vervangen van de ramen in HR++(+)-glas. Met zonnepanelen wordt elektriciteit opgewekt, maar kan wel een eerste stap in de verduurzaming zijn. Iedere aanpassing die gedaan wordt om aardgasvrij te wonen is goed, als het maar om de juiste beslissingen gaat. Dat de transitie de huiseigenaar geld gaat kosten, dat kan ik niet ontkennen”, aldus de beleidsmedewerker.

Inwoners betrekken
Jorrit geeft aan dat het belangrijk is om de inwoners in het voortraject bij deze grote transitie te betrekken: “Tijdens de bijeenkomst op 2 juni kunnen inwoners vragen stellen over de Transitievisie Warmte. Er kan nog niet ingegaan worden op persoonlijke vragen, omdat wij nog niet zover zijn in het proces. Het is bedoeld om inzicht te geven op welk punt wij nu staan en welke stappen nog gemaakt dienen te worden om tot de visie te komen.” Door deze bijeenkomst te houden hoopt de beleidsmedewerker om inwoners uit Son en Breugel te enthousiasmeren om de komende jaren samen stappen te zetten richting de toekomst. “We willen graag voorkomen dat bewoners voor verrassingen komen te staan en daarom nodigen wij ze uit om mee te praten over de besluitvorming. Wij kunnen niet bepalen wat een inwoner moet doen om aardgasvrij te wonen, omdat huiseigenaren baas zijn over hun eigen woning. Door samen te werken kunnen we stappen maken voor de toekomst. En ook al lijkt die toekomst nog ver weg, als we nu niets ondernemen, zijn wij straks te laat.”

Wilt u deelnemen aan deze digitale informatieavond op 2 juni van 19.30 tot 20.30 uur, dan kunt u zich hiervoor aanmelden via duurzaam@sonenbreugel.nl.

De thermostaat wordt een graadje hoger of lager gezet