Wim (r) met een aantal leden van de cliëntenraad
Wim (r) met een aantal leden van de cliëntenraad Foto: Wil Feijen

Cliëntenraad Berkenstaete geeft complimenten

Tot kort geleden gebeurden er regelmatig ongelukken met bewoners van woonzorgcentrum Berkenstaete die via de De Bontstraat en de Nieuwstraat richting het Raadhuisplein liepen en over losliggende of omhooggeduwde stoeptegels struikelden. Wim van Gelder zocht namens de cliëntenraad contact met de gemeente omdat hij deze situatie onverantwoord vond, en tot zijn verbazing was de schade binnen drie weken hersteld.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel
Fotograaf: Wil Feijen

Cliëntenraden van zorginstellingen hebben sinds 2019 een wettelijke basis en moeten als vertegenwoordigers van bewoners en patiënten serieus worden genomen door bestuurders en gemeenten. Wim van Gelder, lid van de cliëntenraad van Berkenstaete, onderdeel van Archipel, kreeg op een gegeven moment foto’s te zien van een bewoner die met zwaar letsel op de spoedeisende hulp terecht was gekomen na een valpartij op weg naar de markt. En na de behandeling in het ziekenhuis moest de ongelukkige nog een tijd extra verzorgd worden in het zorgcentrum.

De bekende druppel
Dit was voor Wim de bekende druppel. In eerste instantie wilde hij de krant benaderen en zo de gemeente onder druk zetten om in actie te komen. Bij nader inzien koos hij toch liever een rechtstreekse benadering: “Er wordt tegenwoordig gauw geklaagd en weinig gecommuniceerd en daarom heb ik zelf contact gezocht met de gemeente. Via de afdeling Communicatie kwam ik uiteindelijk terecht bij Wouter van Turnhout, uitvoerder gemeentewerken.”

Kijkje nemen
Nadat Wim had uitgelegd dat in Berkenstaete ook mensen wonen die slecht ter been zijn of aan de ziekte van Alzheimer lijden en weleens verward zijn, gingen Wouter en Wim gezamenlijk een kijkje nemen. Toevallig werd op dat moment een nieuw wegdek aangelegd in de De Bontstraat en Wouter belde de aannemer met de vraag of die ook meteen de stoep kon vernieuwen, en dat kon daadwerkelijk meteen.

Belofte
Vervolgens bleven de trottoirs van de Nieuwstraat nog een op te lossen probleem. Op vele plekken waren de tegels door boomwortels omhooggeduwd waardoor het echt gevaarlijk was om daar te lopen, zeker als je wat minder goed ter been bent. “De uitvoerder gemeentewerken maakte meteen foto’s en beloofde ter plekke dat deze schade binnen drie weken hersteld zou worden. Ik ging met deze boodschap terug naar de cliëntenraad, maar niemand verwachtte dat deze belofte waargemaakt zou worden”, aldus Wim. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Na drie weken waren de trottoirs geëgaliseerd en de losse tegels weer vastgezet, tot grote vreugde van de cliëntenraad.

Oversteekplaats
Tijdens de rondleiding van Wim was tevens ter sprake gekomen dat veel bewoners het lastig vonden om veilig boodschappen te doen bij de Jumbo. Zij moeten namelijk de Nieuwstraat oversteken waar geen zebra is en vervolgens via de auto-inrit van de supermarkt naar de ingang lopen. Wouter van Turnhout liet een alternatieve en veiligere weg zien: namelijk eerst oversteken bij de zebra voor de pizzatent en dan aan de andere kant van de Jumbo langs de Molenstraat via een poort in het hek bij de parkeerplaats direct naar de ingang lopen; deze poort is altijd open voor voetgangers. Wim: “Dit is trouwens ook een makkelijkere route voor de bewoners van de appartementen langs het kanaal.”

Compliment
Achteraf gezien is Wim blij met zijn keuze om niet meteen in de pen te klimmen en graag geeft hij bij deze namens de cliëntenraad de complimenten aan de gemeente voor hun snelle en daadkrachtige aanpak.