Een andere vergaderstructuur binnen de Son en Breugelse politiek
Een andere vergaderstructuur binnen de Son en Breugelse politiek Foto: Wil Feijen

Mogelijkheden Politieke Avond nog onbekend bij inwoners

De gemeente Son en Breugel is afgelopen week begonnen met een nieuwe vergaderstructuur onder de naam Politieke Avonden. Hierdoor kunnen inwoners en organisaties makkelijker en eerder hun visie en mening bekend maken aan de raadsleden en de verwachting is dat er meer betrokkenheid komt bij de politieke onderwerpen die er zijn in de gemeente. De Politieke Avond wordt om de week gehouden op donderdagavond. Het gaat hierbij om een proef die loopt van mei 2021 tot begin 2022. De eerste avond vond donderdag 20 mei plaats.

Redacteur: Adrie Neervoort

Op de eerste Politieke Avond ontbrak het aan de verwachte inbreng van inwoners van Son en Breugel. Het eerste half uur was namelijk bedoeld om de mening te horen van inwoners en belanghebbenden. Dit keer nog wel via een livestream, maar er bleek zich niemand te hebben aangemeld, terwijl je dit van een onderwerp als het openbaar groenbeleid wel zou verwachten. Misschien dat de Politieke Avonden nog niet echt bekend zijn, maar het is een nieuwe manier om de inwoners te betrekken bij de lokale politiek en de besluiten die de politiek moet nemen.

Samen met de politiek in gesprek
Tijdens de Politieke Avonden wordt het BOB-model gevolgd: een Beeldvormende, een Oordeelsvormende en een Besluitvormende fase. Het eerste onderdeel is vernieuwd, want daarbij kunnen inwoners en belanghebbenden hun mening en visie delen over een onderwerp dat de raad gaat bespreken, en ze gaan samen met de politiek in gesprek over het onderwerp. Zo kan de politiek een beeld krijgen van wat men van het onderwerp vindt. “We willen met deze nieuwe aanpak de politiek dichter bij inwoners en organisaties gaan brengen”, aldus Moniek Weerts, raadsadviseur van de gemeente Son en Breugel.

In gesprek
De verkregen informatie uit dit beeldvormende overleg dient als basis voor de daaropvolgende oordeelsvormende bijeenkomst. Tijdens een oordeelsvormende bijeenkomst gaan raads- en burgerleden verder met elkaar in gesprek. De inwoners en organisaties nemen niet deel aan het gesprek, maar zij kunnen wel aan het begin van de bijeenkomst gebruik maken van het spreekrecht. Deze fase is eigenlijk wat voorheen een commissievergadering was. Als in deze fase een onderwerp dat de aanwezige raads- en burgerleden betreft voldoende is besproken en rijp is voor besluitvorming, dan gaat het onderwerp door naar de besluitvormende fase. Deze fase lijkt het meest op wat voorheen de raadsvergadering was, maar hierbij is geen mogelijkheid meer tot inspreken door een inwoner of belanghebbende; dus er ligt een concreet voorstel waarover de raad een besluit neemt. De inwoner en belanghebbende krijgen dus vooraf de gelegenheid om over een onderwerp met de politiek in gesprek te gaan. Met de informatie die de politiek ophaalt uit deze avonden gaat men met elkaar nog in gesprek en is er de mogelijkheid om als inwoner en belanghebbende in te spreken om nogmaals het standpunt duidelijk te maken. Daarna is de politiek alleen aan zet in de laatste fase en neemt een besluit over het onderwerp.

Inloopuur
Toch is er nog een extra mogelijkheid om nog eerder met de politiek in gesprek te gaan, en misschien wel over een onderwerp dat nog niet op de politieke agenda staat. Eenmaal in de zes weken voor aanvang van de Politieke Avond is er ook nog een inloopuur: tijdens dit uur kunnen inwoners en organisaties in gesprek gaan met raads- en burgerleden. Allerlei dingen kunnen besproken worden, zoals wensen, ideeën, vraagstukken of gedachten. Het inloopuur kan pas starten als de coronamaatregelen dit toelaten.

Samenspraakbijeenkomst
Maar de inspraak is nog breder, want er is ook nog een mogelijkheid om een samenspraakbijeenkomst aan te vragen. Dit kan op initiatief van de raad, het college, inwoners of organisaties. Het doel van een samenspraakbijeenkomst is om met elkaar van gedachten te wisselen over een bepaald onderwerp of thema, zonder dat hierover een (ontwerp)raadsvoorstel bestaat. De samenspraakbijeenkomst is optioneel; dit is afhankelijk van of er een onderwerp wordt aangedragen.

Meer mogelijkheden
De opzet van de Politieke Avonden biedt dus meer mogelijkheden om in gesprek te gaan met de politiek over diverse onderwerpen, want tijdens de beeldvormende bijeenkomst heeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan het gesprek. Bij een oordeelsvormende bijeenkomst kunt u gebruik maken van het spreekrecht. U krijgt dan bij aanvang van de bijeenkomst maximaal 5 minuten het woord om uw visie op het onderwerp mee te geven; daarna nemen de gekozen raadsleden een besluit. Maar ook vooraf zijn er dus meer mogelijkheden om een onderwerp, waar u zich zorgen om maakt of dat u graag onder de aandacht wilt brengen, te bespreken met de politiek om zo hopelijk te helpen om de juiste keuze te maken en een goed besluit te nemen.

Meepraten of inspreken?
Wilt u meepraten of inspreken? Meld u dan minimaal 24 uur voor aanvang van de Politieke Avond aan via griffie@sonenbreugel.nl.