Monica en Juan
Monica en Juan Foto: Wil Feijen

Vanuit Spanje naar Son en Breugel was helemaal niet lastig

Monica en Juan wonen, samen met hun twee katten, aan de rand van Sonniuspark. Ze hebben het enorm naar hun zin in Son en Breugel. Juan werkt als software-engineer en Monica als salesmanager. Ze vertellen hoe een stel uit Spanje in een woonwijk in Son en Breugel is terechtgekomen.

Redacteur: Ellen van der Vleuten
Fotograaf: Wil Feijen

Juan begint te vertellen: “We hebben altijd een soort van internationaal gevoel gehad. Ik heb voor studie en werk al op diverse plekken in Europa gewoond en Monica heeft in Engeland gewoond. Met mijn beroep had ik in Spanje minder mogelijkheden voor een leuke baan, en daarom ben ik buiten Spanje gaan zoeken.” Monica vult aan: “Een jaar of zes geleden kon hij kiezen uit een baan in Duitsland en in Amersfoort; toen was de keus heel snel gemaakt. Nederland staat bekend om zijn open en informele cultuur en lijkt een beetje op de Scandinavische landen. Daar wilden we graag naar toe!”

Via een omweg
In eerste instantie zijn ze in Lunteren terechtgekomen, een christelijk dorp in Gelderland. Juan: “Daar was het prima wonen, maar zeker op zondagen was het wel heel rustig.” Monica vult aan: “Toen we een nieuwe woonplaats zochten zijn we bewust naar Brabant gaan kijken omdat we hoorden dat er hier een fijnere cultuur is op het gebied van drinken en eten, wat bourgondischer. Hier lijken de mensen ook relaxter.” Zo zijn ze via Vught en Best zo’n 2,5 jaar geleden in Son en Breugel terechtgekomen.

Eerste huis met tuin
Monica had een baan op Ekkersrijt en Juan in Veldhoven. Ze wilden niet in de stad wonen en zijn naar de dorpen eromheen gaan kijken; Nuenen en Son en Breugel sprongen er bovenuit. Monica: “Uiteindelijk is het Son en Breugel geworden, want dan kon ik met de fiets naar mijn werk.” Ze huurden eerst een jaar in de Dommelstraat en kochten toen een huis in Sonniuspark. Juan: “Dit is mijn eerste huis met een tuin, ik woonde vooral in appartementen. We woonden er nog maar net en toen moesten we beiden thuis gaan werken vanwege COVID-19. Dan is het heerlijk dat je een tuin hebt!”

Hetzelfde klimaat
Een vooroordeel dat ze uit de wereld willen helpen is dat het in Spanje altijd mooi weer zou zijn. Juan: “We komen van de noordwestelijke kust van Spanje (prinsdom Asturië) en daar is het klimaat gelijk aan dat in Nederland. Het weer mis ik dus zeker niet.” Ter bevestiging laat Juan de huidige temperatuur zien in zijn oude regio: 13 graden en regen. Ook Monica bevestigt dit: “Mensen vragen vaak aan mij of ik het fijne weer mis, maar dat is dus helemaal niet zo.” Op de vraag wat ze dan wel missen blijft het even stil. Juan: “Het enige wat ik soms mis zijn de vele tapasrestaurants in Spanje.” Monica kan niets bedenken: “We hebben veel vrienden en familie die overkomen. Vaak gaan we dan lekker eten bij La Sonnerie. We vinden het heerlijk daar, je zit er mooi en het eten is fantastisch.”

Buren vragen om advies
Op de vraag ‘hoe ziet je leven er over vijf jaar uit’ is Monica heel duidelijk: “Ik merk dat sinds ik 50 ben geworden ik toch wel hier en daar wat kwaaltjes krijg; gezondheid is daarom het allerbelangrijkste. Wat mij betreft wonen we dan nog hier. We hebben al een aantal Nederlandse vrienden en we zouden er nog wel wat meer willen.” Juan vervolgt: “Gelukkig hebben we superburen aan beide kanten. Als we niet weten wat hier in Nederland de gewoonte is dan vragen we het gewoon aan hen.”

Nederlandse taal
Het leren van Nederlands is nog een belangrijke wens. “Sinds we hier echt gesetteld zijn, doen we daar ook pogingen toe. Ik heb al een tijdje Nederlandse les gehad, maar het probleem is dat jullie Nederlanders te aardig zijn. Als ik aan het ‘struggelen’ ben met de taal, dan schakelen jullie meteen over in het Engels”, zegt ze lachend. “Het probleem is dat we de Nederlandse taal voor ons werk niet nodig hebben en dan wordt de mogelijkheid om regelmatig te oefenen veel kleiner. En het is écht een moeilijke taal, dat Nederlands”, vult Juan aan. Ondanks de taalproblemen hebben Monica en Juan het uitstekend naar hun zin in Son en Breugel.