Anneke (l) en Paul (r) bij tennisvereniging Pieter Brueghel
Anneke (l) en Paul (r) bij tennisvereniging Pieter Brueghel Foto: Taís Lourinho da Silva

Voorzitterschap tennisvereniging Pieter Brueghel zit erop voor Paul en Anneke

Er komt een dubbel afscheid aan voor Tennisvereniging Pieter Brueghel aan de VanGentlaan in Breugel. Na zes jaar trouwe dienst geven Paul Ruijters (71) en Anneke Kaspers (69) hun stokje als voorzitters door. Een moment waar ze het afgelopen jaar al rustig naartoe leefden.

Redacteur: Taís Lourinho da Silva

Paul is sinds 2015 voorzitter van het bestuur en Anneke sinds 2013 voorzitter van het park en paviljoen. Het nieuws van hun afscheid komt niet als een verrassing. In het bestuur van de tennisvereniging zit je namelijk drie jaar. Na die jaren mag je je opnieuw herkiesbaar stellen, maar daarna moet je stoppen om verfrissing in het bestuur te houden.

Dubbel gevoel
Anneke verwachtte dat ze het door persoonlijke omstandigheden moeilijk zou hebben met het afscheid, maar door het afgelopen coronajaar besefte ze dat het goed is om het stokje door te geven. “Normaal gesproken kwam ik hier bijna iedere dag, maar door dit jaar ben ik al gewend om nog weinig te doen voor de club”, zegt Anneke. “Ik ben dus al een tijdje afscheid aan het nemen.” Inkopen doen, vertegenwoordigers zoals Bavaria of Douwe Egberts ontvangen, het bardienstrooster maken en het paviljoen leuk versieren met feestdagen. Het is een greep uit takenpakket van Anneke in de afgelopen jaren. Nu houdt ze zich vooral bezig met haar kleinkind. “Dat maakt het stoppen als voorzitter ook wat makkelijker”, vertelt ze trots. Ook voor Paul voelt het afscheid wat dubbel aan, maar hij ziet ook in dat het tijd is voor een nieuwe voorzitter. “Ik kan me nog herinneren dat de vorige voorzitter tegen me zei dat deze tijd zo voorbij is. En dat klopt ook echt. Zes jaar klinkt lang, maar het is heel snel voorbijgegaan. Hopelijk volgen er nog veel voorzitters na mij.”

Afscheid anders dan normaal
Door het coronajaar verloopt het afscheid van de twee anders dan normaal. “Wij zouden eigenlijk al gestopt zijn als de algemene ledenvergadering in het paviljoen eerder door kon gaan”, gaat Paul verder. “Dat is namelijk het moment waarop je afscheid neemt.” Een digitaal afscheid zagen de voorzitters niet zitten. Bij zo’n hechte club hoort een persoonlijk afscheid, vinden ze. “Er was ook een optie om het digitaal te doen, maar we hebben ervoor gekozen om dat niet te doen”, zegt Paul. “Dan ben je al helemaal het persoonlijke contact kwijt”, vult Anneke aan. Het officieel moment waarop de voorzitters hun stokje doorgeven, staat nu op 8 juli op de agenda tijdens de algemene ledenvergadering.

Kracht van de club
Wat is nu precies de kracht van tennisvereniging Pieter Brueghel volgens Paul en Anneke? “Ik woon in Breugel en je ontmoet hier zo’n 550 mensen die ook in Breugel wonen. Je wordt hier heel hartelijk ontvangen”, zegt Paul. “Het is een hele sociale omgeving. Als je hier ’s avonds zit na het sporten, straalt het gezelligheid uit.” Anneke kan zich daarin vinden: “Doordat je elkaar persoonlijk kent, leeft men ook mee met privézaken van medeclubleden. Er zijn ook clubs waar ik dat niet proef.” Ook het feit dat de vereniging voor een groot deel uit vrijwilligers bestaat, is volgens de twee dé kracht van de vereniging. “Als je dat verliest, dan wordt het een totaal andere tennisvereniging.”

Hoogtepunten
Na zo’n zes jaar werkzaam te zijn geweest als voorzitters, hebben de twee genoeg herinneringen bij de club. Maar waar Paul en Anneke met veel trots naar terugkijken in hun periode als voorzitters, is het feit dat ze nieuwe banen hebben laten aanleggen. “De opening van de nieuwe banen is echt een belangrijk punt geweest”, zegt Paul. “Het was een behoorlijk project binnen de vereniging. We zijn er wel een jaar mee bezig geweest. Het is fijn dat het er nu zo mooi bijligt.” Ook het vieren van het vijftigjarig bestaan van de club in 2018 was een hoogtepunt. “Toen hebben we een feest van drie dagen georganiseerd met een grote groep vrijwilligers”, gaat Paul trots verder. “Dat was ook echt een hoogtepunt.”

Opvolgers
Paul blijft actief als vrijwilliger voor de club en zal nog wekelijks zo’n drie keer per week te zien zijn op de tennisbanen. Anneke is al anderhalf jaar geblesseerd waardoor ze zelf niet meer kan tennissen, daardoor twijfelt ze ook of ze nog lid blijft van de club. John van Falier neemt de functie als voorzitter van het bestuur over. Het is nog onduidelijk wie de functie van Anneke overneemt.