Afbeelding
Foto: Jolanda de Weert

Uitvoering reststrokenbeleid zorgt voor spontane burenhulp

Binnen de gemeente Son en Breugel is er een reststrokenbeleid. Daarin staan de groenstroken beschreven die in aanmerking komen voor huur of koop. Het gaat dan vooral om groenstroken die nu al in gebruik zijn door een andere partij dan de gemeente. Vaak gaat het dan om oude afspraken zoals het huren van die stroken tegen een vaak erg laag, niet marktconform bedrag. In sommige gevallen is het oneigenlijk gebruik van de grond.

Redacteur: Adrie Neervoort

De gemeente doet per groenstrook een voorstel aan de andere partij die de reststrook dan kan kopen of huren. De gemeente kan de strook ook ontruimen; het vrijmaken van de grond zodat de gemeente deze weer in gebruik kan nemen. Ook mevrouw Rikkers – Tee (94) gebruikt al jaren een stuk grond van de gemeente naast haar huurwoning aan de Meierijlaan. De grond gebruikt zij om haar invalidenauto op te parkeren keurig onder een afdak. Omdat ze slecht ter been is, is het vervoermiddel erg belangrijk voor haar. In het verleden stond haar autootje wat verder uit het zicht van haar woning, en werd het wel eens beschadigd, zoals verbogen lampen en water in de benzinetank.

Vijftig euro per maand
Toen zij jaren geleden in het huurhuis kwam wonen, was de grond ook al in gebruik door de vorige bewoners. Er stonden coniferen langs de zijkant en een hekje aan de voorkant. Ook betaalde zij, net als de vorige bewoners, keurig vijftig euro per jaar voor het mogen gebruiken van de grond. Door het reststrokenbeleid kwam hier een eind aan; zij moest voor het gebruik van het stukje grond voortaan vijftig euro per maand gaan betalen. Een bedrag dat zij op jaarbasis niet kan betalen en dat heeft zij aan de gemeente laten weten. Daarop heeft zij, net als ieder andere inwoner die een groenstrook in gebruik heeft maar niet wil huren of kopen, te horen gekregen dat zij het stuk grond ‘schoon’ moet opleveren.

Zware klus
Een hele klus voor haar en haar kinderen. Niet alleen moet er materiaal worden geregeld, ook moet er een datum worden gekozen waarop dit allemaal moet gebeuren. Mevrouw Rikers – Tee kon daar niet op wachten en begon zaterdag 29 mei zelf aan het karwei. Met een snoeischaartje ging zij de twee meter hoge coniferen te lijf. Buurtgenote Jolanda zag het, en vond dat dat niet kon. Zij schakelde niet alleen haar man in, maar nog wat meer hulp. Hetgeen resulteerde in een verbaasde mevrouw Rikkers – Tee. De coniferen werden tot maaihoogte omgezaagd. Daarna werden de overgebleven stronken samen met familie van mevrouw uit de grond gehaald en bood de firma Eradus Transport uit Son en Breugel aan om het houtafval gratis af te voeren.

Ongeduld en eigen wil
Schoonzoon Mario kent het ongeduld en de eigen wil van zijn schoonmoeder. Terwijl hij naar de verwijderde bomen kijkt, vertelt hij dat de planning die ze hadden wel erg naar voren is gehaald door de actie van zijn schoonmoeder. “Misschien was het beter geweest dat ze de grond onder dezelfde voorwaarden had mogen gebruiken, zolang ze nog leeft, maar dat is niet het geval. Straks gaan dus ook nog de tegels eruit die naar het voormalige onderdak van het autootje leiden”, aldus de schoonzoon.

Afbeelding
Afbeelding