Afbeelding
Foto: ©Pixabay.com

Armoede is een lelijk ding

Uit een onderzoek van de GGD in 2018 bleek dat ongeveer zevenhonderd inwoners langer dan één jaar in armoede leven in Son en Breugel. Driehonderd personen zelfs langer dan vier jaar. Dit zijn cijfers uit 2018, de verwachting is dat deze cijfers nu door corona nog hoger zijn. Ook bleek uit het onderzoek dat niet alle inwoners met een laag inkomen die hulp nodig hebben, worden bereikt of voldoende worden ondersteund. Dit kan komen door verschillende factoren. Tevens komt uit het onderzoek naar voren dat iemand die in financiële problemen terechtgekomen is, vaak niet actief om hulp vraagt. Daarom zou er een proactieve rol vanuit de gemeente nodig zijn.

Redacteur: Adrie Neervoort

Naar aanleiding van het onderzoek geeft onder andere de GGD het advies dat er een armoederegisseur nodig is om een structureel armoedeoverleg te organiseren en dit te doen met verschillende deelnemers vanuit verschillende organisatie die hulp kunnen bieden. Het onderzoek en de conclusie waren aanleiding voor bijna alle politieke partijen, binnen de gemeente Son en Breugel om met een motie het college van Son en Breugel te vragen om een armoederegisseur aan te stellen. De VVD ondertekende de motie in eerste instantie niet omdat zij eerst de mening van de wethouder hierover wilde horen.

De motie kwam tot stand op initiatief van Mireille Bonnier, burgerlid raadscommissie burgerzaken voor het CDA, met het doel dat er binnen het CMD de rol van een armoederegisseur wordt toegevoegd. Deze zal als een verbindingsmakelaar ervoor moeten gaan zorgen dat armoede vroegtijdig gesignaleerd wordt en de juiste middelen snel en effectief worden ingezet.

De armoederegisseur zal daarbij het aanspreekpunt worden voor zowel de interne organisatie als de externe partners. Deze persoon informeert over alle regelingen en mogelijkheden waar inwoners gebruik van kunnen maken. Zo kunnen externe organisaties als scholen, verenigingen en bedrijven benaderd worden om regelingen en mogelijkheden die de gemeente heeft onder de aandacht te brengen bij inwoners met financiële problemen.

Maar tegelijkertijd zal de regisseur ook de samenwerking zoeken met Lumens. Daarbij werkt Lumens in dit geval voor de gemeente en mogen zijn door een nieuwe wet de informatie van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars gebruiken om personen die moeite hebben met het betalen van de rekening actief te benaderen om te bespreken of ze hulp nodig hebben. De armoede regisseur kan samen met Lumens naar de juiste oplossingen zoeken en beleid bepalen.

De nieuwe rol die niet alleen intern gericht zal zijn, maar ook de communicatie naar de inwoners moet gaan organiseren. Zo kan meer bekendheid worden gegeven aan de mogelijkheden rond schuldhulpverlening en de verschillende inkomensondersteunende voorzieningen. Ook zullen de bevindingen van deze armoederegisseur in de toekomst gebruikt worden in verschillende beleidsnota’s en ontwikkelingen op het gebied van armoede. De functie zou, wat de raad betreft voor september 2021, inhoudelijk duidelijk moeten zijn en de kosten zouden daarbij opgenomen moeten worden in de begroting.

Verantwoordelijk wethouder Van Liempd maakte in de politieke avond van donderdag 3 juni duidelijk dat ook hij bezig was met een actualisatie van het armoedebeleid. Daar wordt ondertussen al meer dan twee jaar aan gewerkt. De verwachting is dat nog voor de zomervakantie dit onderwerp op een politieke avond zal staan voor een beeldvormende bespreking.

En daarin wordt de rol van een armoederegisseur ook meegenomen. Het voorstel hiervoor ligt nu bij de Adviesraad Sociaal Domein. De kosten staan volgens de wethouder al benoemd in de kadernota. Van Liempd ziet dan ook de meerwaarde van een armoederegisseur: “Voor mij is het al geslaagd als we iemand in één gezin met financiële problemen bereiken.”

Paul van Liempd