Juf Marieke met de leerlingen Cyntia, Betlehem en Evi
Juf Marieke met de leerlingen Cyntia, Betlehem en Evi Foto: Wil Feijen

Stagiaire Marieke slaagt als eerste docent op de opleidingsschool en wordt juf Marieke

Basisschool De Ruimte in Son en Breugel werkt samen met De Regenboog en De Krommen Hoek in een opleidingsprogramma voor nieuwe basisschoolleraren. Derk van Veenendaal, coach van de opleidingsschool, vindt het een mooi programma waarin studenten gedurende hun hele studie begeleid kunnen worden, zodat ze met meer bagage kunnen starten als leraar. “Bovendien wordt ze een perspectief geboden in het werkveld, mogen ze meedraaien in sollicitatierondes en tegelijkertijd biedt het de scholen een perspectief op goede leerkrachten”, aldus Derk.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Juf Marieke is een van deze PABO(pedagogische academie voor basisonderwijs)-stagiaires. Zij heeft afgelopen schooljaar in groep 8 les gegeven. Ze is nu als eerste docent geslaagd op de opleidingsschool, gevestigd in basisschool De Ruimte, en zal in september officieel juf Marieke worden op deze basisschool.

Initiatief
Afgelopen jaar hebben dertien kinderen in de groep van juf Marieke gezeten; drie van deze kinderen zijn Cyntia, Betlehem en Evi. Alle kinderen zijn trots op Marieke omdat ze geslaagd is, maar de meiden wilden net iets meer doen. Twee van hen wilden graag iets met eten doen. Ze houden alle drie van koken en bakken en volgend jaar gaan Betlehem en Cyntia naar De Rooi Pannen. De kinderen hebben zelf rondgebeld en met succes.

Taart bakken
De drie leerlingen mochten donderdag 17 juni bij bakkerij Bekkers in Veghel een taart voor haar maken. “Het was heel erg leuk. Ik vond het ook super interessant om te zien hoe een taart in een echte bakkerij gemaakt wordt”, zegt Betlehem. Cyntia voegt toe: “Het is heel anders dan thuis een taart bakken, en het was ook best wel moeilijk.” Het is een kersenslagroomtaart geworden die ze vrijdag 18 juni overhandigd hebben aan hun juf.

Rode lijn
Op de vraag wat er nu zo leuk is aan juf Marieke raken ze niet uitgepraat. De rode lijn door de complimenten heen is dat Marieke goed kan luisteren en veel verschillende manieren heeft om de stof uit te leggen als iemand het niet snapt. Juf Marieke: “Ik vond het een ongelofelijk leuke klas. Ze deden allemaal hun best en ook de uitjes, zoals het kamp of het zwemmen, waren heel gezellig.” Cyntia en Betlehem vinden het heel erg jammer dat ze de juf volgend jaar moeten missen. “We komen elke week langs”, zegt Betlehem. “Elke dag”, verbetert Cyntia. “Ik zie haar nog bij de scouting”, laat Evi weten; zij zit bij dezelfde scoutingvereniging als haar juf.

Steentje bijdragen
Het onderwijs staat onder druk door het lerarentekort. De opleidingsschool probeert een steentje bij te dragen door iets extra’s te betekenen voor de studenten en de basisscholen. Juf Marieke is een trots voorbeeld uit de praktijk. Hopelijk volgen nog vele goede leraren haar voorbeeld.