Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Statiegeld op kleine plastic flesjes om zwerfafval te verminderen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Op kleine plastic flesjes frisdrank en water met een inhoud van minder dan een liter zit vanaf donderdag 1 juli 15 eurocent statiegeld. Voor flessen van een liter of groter blijft het 25 eurocent. Dit bevordert het hergebruik van plastic flessen en helpt zwerfafval te verminderen, aldus het kabinet. Aan dit besluit ging jarenlang gesteggel vooraf. Producenten en supermarkten hebben zich altijd verzet tegen het uitbreiden van de statiegeldregeling; het is duur en ingewikkeld, en het levert volgens hen te weinig op.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Achtergrond van het besluit is het trachten te verminderen van het zwerfafval en de plasticsoep. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht; daarvan belanden er naar schatting een miljoen in het milieu. Volgens demissionair staatssecretaris Van Veldhoven is statiegeld het juiste middel om zwerfafval te voorkomen. Ze schat in dat met dit systeem negentig procent van alle plastic flessen wordt ingeleverd.

Hoe flesjes in te leveren
Je herkent kleine plastic flessen met statiegeld aan het groene statiegeldlogo op het etiket. Flesjes zonder dit logo kunnen gewoon in de PMD-zak. Bij het inleveren is het belangrijk dat de barcode goed te scannen is, de fles onbeschadigd en in originele vorm is en de dop erop zit. In de supermarkt kunnen ze ingeleverd worden via de bestaande statiegeldflessenautomaat. Om het mensen zo makkelijk mogelijk te maken om statiegeldflessen in te leveren en zwerfafval tegen te gaan, komen er steeds meer punten waar de flesjes ingeleverd kunnen worden. Naast supermarkten vind je straks ook innamepunten bij bijvoorbeeld tankstations langs de snelweg, evenementenlocaties en sportclubs. Dit alles moet ervoor zorgen dat negentig procent van de plastic flessen retour gehaald wordt.

Het goede doel

Vrijwillige innamepunten kunnen ervoor kiezen om geld terug te geven of het statiegeld te doneren aan een goed doel. Indien je het statiegeld retour wilt, kun je het flesje inleveren op een plek waar wél statiegeld wordt uitbetaald. Sportlocaties mogen als enige innamelocatie de statiegeldopbrengst gebruiken ten gunste van de clubkas, bijvoorbeeld om nieuw materiaal te kopen.

Statiegeld op blikjes
Per 31 december 2022 wordt ook statiegeld op blikjes ingevoerd. Het doel van deze maatregel is om de twee miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van in het milieu te laten belanden. Van Veldhoven: “Zo’n 150 miljoen blikjes die jaarlijks in het milieu belanden, ongeveer 25 olympische zwembaden vol, horen daar niet; dieren kunnen zich eraan verwonden. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd.”

Logistieke operatie
Voor wat betreft het inzamelen van de blikjes is een grote logistieke operatie die nieuwe innameapparatuur vereist en veel extra werk kost. Ook op blikjes zal het statiegeld 15 eurocent zijn. Het statiegeld van 15 eurocent op kleine plastic flesjes wordt dus 1 juli al ingevoerd.