(Foto ter illustratie)
(Foto ter illustratie) Foto: ©politie.nl

Let op elkaar en maak melding als er iets niet in de haak is

Dorpsgenoot slachtoffer van babbeltruc

Een dame* op leeftijd is afgelopen week in de buurt van de Vijverlaan in haar huis slachtoffer geworden van een babbeltruc. Zij heeft iemand binnengelaten die zich voordeed als medewerkster van de Buurtzorg; ze kwam kijken of de thuissituatie voldoende goed was ingericht. Deze ‘medewerkster’ had zelfs een neplegitimatie en natuurlijk een vlotte babbel. De politie is inmiddels langsgekomen om de aangifte op te nemen. 

Redacteur: Emmy Grit

Het wordt steeds duidelijker wat er gebeurd is. Agent Bas, van het wijkteam Son en Breugel/Nuenen, heeft de aangifte opgenomen: “De criminelen werken in tweetallen, in dit geval een vrouw en een man, die een beetje gezet is en een getinte huid heeft. Ze kijken bij inwoners naar binnen en bellen op verschillende adressen aan. Als iemand opendoet, heeft de ‘medewerkster’ een verhaal dat ze de thuissituatie komt bekijken.” De dame op leeftijd laat de vrouw, die een badge van Buurtzorg op haar kleding droeg, binnen.

Stiekem
Toen de indringer binnen was, liepen ze samen naar de keuken. Mevrouw ging koffiezetten en de indringster maakte van deze gelegenheid gebruik om de voordeur op een kier te zetten, zodat de man stiekem binnen kon komen. Als de indringster weer terug is in de keuken, leidt ze mevrouw af door te zeggen dat ze een prachtige tuin heeft. Ze liepen samen naar de tuin, zo ver mogelijk weg van de voordeur. Na enige tijd maakte het slachtoffer de opmerking dat ze de voordeur hoorde en vertelde er nog bij dat ze die toch op de knip had gedaan. De indringster ging kijken en liet weten dat alles in orde was en dat de deur op de knip zat. Na een gesprek over verschillende andere zaken verlaat de indringster de woning en laat de bewoonster tevreden achter.

Hele woning doorzocht
Enige tijd later ontdekt het slachtoffer dat haar slaapkamer doorzocht is en er geld verdwenen is. De wijkagent: “Een dag later ontdekt ze dat er nog meer weg is, er ontbreken ook sieraden en nog meer persoonlijke spullen. Het blijkt dat de hele woning is doorzocht.”

Waarschuwing
De wijkagent vervolgt: “Laat nooit wildvreemde mensen binnen zonder afspraak vooraf en blijf alert. Ook buurtbewoners kunnen een oogje in het zeil houden: ziet u een of meerdere onbekende personen bij huizen of auto’s naar binnen gluren, bel dan direct 112.” Door samen op te letten en melding te maken als er iets niet in de haak is, kan de politie dit soort criminelen op heterdaad betrappen.

* Naam bekend bij de redactie.

Babbeltruc
In het artikel hierboven heeft u kunnen lezen dat er helaas door middel van een babbeltruc een inwoonster uit Son en Breugel is belaagd. Deze persoon, die zich voordeed als wijkverpleegkundige van Buurtzorg, bracht een ongevraagd huisbezoek. Dit had tot gevolg dat er, achter de rug van de inwoonster om, iemand is binnengeslopen en dierbare spullen heeft meegenomen.

Buurtzorg Nederland wil u, als inwoners van Son en Breugel, op de hoogte brengen dat de reguliere thuiszorgorganisaties (Buurtzorg, Archipel, Zuidzorg) nooit ongevraagd een huisbezoek brengt. De wijkverpleegkundigen maken altijd van tevoren een afspraak als ze u willen bezoeken en komen nooit zomaar bij u thuis.

Namens Buurtzorg, Archipel en Zuidzorg

Wat is een babbeltruc?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. Op www.politie.nl kunt u voor meer informatie en adviezen over babbeltrucs terecht.
Bron: www.politie.nl