Els Voogt
Els Voogt Foto: Wil Feijen

Els geeft het stokje van voorzitter van Senioren Zomer Activiteiten door

Algemeen Algemeen

Els Voogt (76) heeft de afgelopen elf jaar met veel plezier de Senioren Zomer Activiteiten (SZA) georganiseerd, wat in tien hele mooie uitvoeringen resulteerde. De elfde uitvoering was volledig voorbereid, maar kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Els organiseerde de Senioren Zomer Activiteiten niet alleen; als voorzitter werkte ze veel samen met Michelle Driessens van de LEVgroep en een aantal vrijwilligers.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Els: “Er was vaak een vaste groep van ongeveer tien personen met wie we de activiteiten organiseerden en we kregen hulp van vrijwilligers vanuit verschillende verenigingen in het dorp.” Vanaf de komende editie scheiden de wegen tussen Els en de organisatie. Ze heeft altijd veel plezier gehad in het organiseren. “Maar nu is het tijd om verder te gaan en het stokje door te geven”, vertelt ze.

Niet op vakantie
Ieder jaar werden de SZA rond de zomervakantie georganiseerd voor inwoners vanaf 55 jaar uit Son en Breugel. “Het idee voor het organiseren van de activiteiten is ontstaan doordat veel mensen in die periode vaak geen afleiding hadden omdat zij niet op vakantie gingen en hun familie en andere contacten juist wel. Els: “We wilden een programma neerzetten waarbij mensen die in de vakantieperiode thuisbleven, samen leuke activiteiten konden gaan doen en zo nieuwe sociale contacten konden opbouwen.” Er werden verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van creativiteit, sport, spel en informatieve activiteiten, zoals themaochtenden waarbij een bepaald onderwerp ter sprake werd gebracht.

Vier weken vol activiteiten

“We wisten de vier weken altijd vol te krijgen met leuke activiteiten. Als we leuke dingen bedacht hadden, hadden we genoeg contacten in het dorp om het te regelen, en als die er niet waren dan maakten wij nieuwe contacten zodat de activiteit toch plaats kon vinden”, aldus Els. Ze praat enthousiast over de bevrijdingsroute op de fiets naar de Paulushoeve. Wan van Overveld heeft een enorme collectie uit de Tweede Wereldoorlog en hij kon er alles over vertellen. ”Dat was ongelofelijk interessant”, blikt ze tevreden terug.

Programma
Sommige activiteiten keerden jaarlijks terug op het programma, van andere werd na één jaar afscheid genomen. “Als bleek dat er niet voldoende animo was voor een activiteit, dan schrapten wij die en gingen we het jaar erop op zoek naar een alternatief. Zo bleven de activiteiten aangepast op de behoefte van de dorpsgenoten. Wat ze meerdere jaren terug hebben laten komen is onder andere het sjoelen; in combinatie met een koffiehoek was dat door de jaren heen vaak de best bezochte activiteit van de SZA. “Iedereen kende het spel en het was heel erg laagdrempelig om binnen te komen en mee te doen”, kijkt Els met trots terug. Het leukste aan de SZA vond ze dat mensen bij elkaar kwamen en aan activiteiten meededen die ze alleen nooit gedaan zouden hebben.

Koffieochtenden
De Senioren Zomer Activiteiten waren voor de deelnemers gratis en dat heeft er mede voor gezorgd dat er een hoge opkomst was door de jaren heen. Ondanks dat Els geen deel meer uitmaakt van het bestuur van de SZA, organiseert zij nog wekelijks met veel plezier de koffieochtenden in Braecklant en De Bongerd. Ze is altijd op zoek naar nieuwe gastvrouwen en -heren. Lijkt het je leuk die rol te vervullen, neem dan contact op met Els, via e.voogt7@upcmail.nl.