Marijke heeft veel kinderen en volwassenen lesgegeven
Marijke heeft veel kinderen en volwassenen lesgegeven Foto: Wil Feijen

Pianodocente Marijke Romunde stopt met pianoles geven

Algemeen Muziek

Marijke Romunde is afgestudeerd aan het Brabants Conservatorium, in 1974 als docente Algemene Muzikale Vorming (AMV) en in 1977 als docente Piano. Zij begon haar carrière in Etten-Leur, waar zij ook haar man ontmoette. Al snel daarna werd zij gevraagd om in Son en Breugel AMV- en pianolessen te komen geven. Toen de muziekschool Centrum voor Creativiteit ophield te bestaan, hebben Marijke en haar man Ger in 1986 het Kultureel Centrum opgericht.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Marijke is ondertussen al 45 jaar actief als pianodocente. Door de jaren heen heeft zij in Son en Breugel heel veel kinderen en volwassenen pianoles gegeven. “Ik vond het enorm leuk om kinderen individueel te begeleiden en ze ook echt aandacht te geven”, legt Marijke uit. Ze heeft het een aantal jaren voor zich uit geschoven, maar nu gaat ze stoppen met lesgeven en van haar pensioen genieten.

Een dag minder
“Mensen vragen mij al jaren waarom ik niet met pensioen ga. Mijn antwoord is altijd heel simpel geweest: ik moet er niet aan denken, mijn werk is veel te leuk”, zegt Marijke lachend. Nu ze 70 jaar wordt, vindt ze dat een mooie leeftijd om te stoppen. Ze werkte tot twee jaar geleden fulltime. Marijke geeft aan dat het vaak uitliep op zes dagen per week, aangezien ze veel verzoeknummers van leerlingen arrangeerde voor piano. “Ik vond het ongelofelijk leuk om te doen, dus het voelde bijna nooit als werk.” Toch heeft Marijke er twee jaar geleden voor gekozen om een dag in de week minder te gaan werken. “Iets meer vrije tijd was welkom”, aldus Marijke. Om dat mogelijk te maken is ze gestopt met lesgeven aan volwassenen.

Samenwerking
Buiten de individuele pianolessen heeft Marijke heel wat jaren muziekuitvoeringen op verschillende basisscholen georganiseerd voor alle leerlingen die een instrument bespeelden. Ze heeft zowel solistenconcoursen als examenkandidaten van harmonie Pro Honore et Virtute op de piano begeleid. Marijke was jarenlang de vaste pianiste bij verschillende koren in Son en Breugel: “Met dirigent Hans Rooijakkers was het ontzettend fijn werken en we hebben prachtige concerten mee mogen maken.” Voor een kleine groep pianoleerlingen organiseerde Marijke klassieke pianorecitals in de concertzaal van pianozaak Van Hoorn op Ekkersrijt. Veel andere leerlingenconcerten vonden plaats in De Bongerd. “Een fijne accommodatie, waar we altijd heel gastvrij werden ontvangen en we ons helemaal thuisvoelden”, aldus de pianodocente. Zonder hulp van Ger waren al deze activiteiten niet mogelijk geweest. Hij zorgde voor het pianovervoer, de geluidsapparatuur en de bediening daarvan, de podiumverlichting en de fotografie.

Zorgen
Marijke maakt zich wel af en toe zorgen over de toekomst van het muziekonderwijs. “Muziekdocenten moesten altijd hun diploma Akte muziekonderwijs overleggen aan de gemeente voordat de leerlingen in aanmerking konden komen voor subsidie. Ik zie dat hier de laatste jaren steeds meer de klad in komt. Muziek doceren is een vak apart en een op zich staande studierichting.” Marijke geeft ook aan dat als de subsidieversoepelingen zo doorgaan het muziekonderwijs eronder gaat lijden.

Genieten

“Met een goed gevoel kan ik terugkijken op een fantastisch leven als pianodocente. Son en Breugel heeft mij daartoe alle mogelijkheden geboden”, sluit Marijke af. Vanaf deze zomervakantie gaat ze genieten van haar welverdiende pensioen.