Henk van Tilborg (voorzitter Alzheimer Zuidoost-Brabant), Gerjoke Wilmink (directeur Alzheimer Nederland) en oud-profs Hans van Breukelen en Harry Lubse.
Henk van Tilborg (voorzitter Alzheimer Zuidoost-Brabant), Gerjoke Wilmink (directeur Alzheimer Nederland) en oud-profs Hans van Breukelen en Harry Lubse. Foto: @Alzheimer Nederland

Met Tikkie Terug blijven voetbalherinneringen levend

Speciaal voor mensen met dementie lanceren Alzheimer Nederland, de PSV-foundation en partners het project Tikkie Terug. Het doel is mensen met dementie zo lang mogelijk mee laten doen en laten genieten van voetbal. Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland: “Mensen met dementie denken soms -ten onrechte- dat ze niet meer mee kunnen doen met sociale of sportieve activiteiten. Deze gedachte kan ook spelen in hun omgeving. Met een beetje hulp zijn er genoeg mogelijkheden. En is er nog veel plezier te beleven.”

Op 1 juli was in het Philips Stadion de aftrap het project Tikkie Terug. De komende drie jaar wordt er bij PSV in Eindhoven voor gezorgd dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen. Zo wordt het Philips stadion dementievriendelijk, worden bij ‘Voetbal Herinneringen’ oude tijden herbeleefd, is er aandacht voor bewegen met dementie en worden geluksmomenten gecreëerd.

Philips stadion dementievriendelijk
“Niet iedereen herkent dementie of weet hoe hij of zij er mee om moet gaan,” vertelt Gerjoke Wilmink. “Daarom is het zo mooi dat de stewards en het horecapersoneel van het Philips-stadion worden getraind door vrijwillige trainers van het programma Samen dementievriendelijk. Zo kunnen ze met geduld en respect reageren, als een bezoeker de weg niet lijkt te vinden of niet uit zijn woorden komt.”

Ook wordt er een speciale Tikkie Terug-ruimte ontworpen met studenten industrial design van de TU Eindhoven. Dat wordt een huiskamerachtige ruimte in het stadion waar mensen met dementie zich even kunnen terugtrekken.

Samen Voetbalherinneringen ophalen
Voor mensen met dementie is het belangrijk om samen herinneringen op te blijven halen, waar kun je dat beter doen dan bij je favoriete voetbalclub. Bij ‘Voetbal Herinneringen’ worden oude tijden herleefd. Met acht tot tien voetballiefhebbers wordt wekelijks gepraat over het voetbalverleden. In het PSV-museum bekijken we foto’s en filmbeelden, krantenartikelen en Europacup bekers. En oud-spelers komen regelmatig een praatje maken.

Nergens zonder vrijwilligers
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Alzheimer Nederland, voor PSV én voor mensen met dementie. Vrijwilligers begeleiden mensen naar en in het stadion, organiseren de Voetbal Herinneringen en het bewegen met mensen met dementie. Gerjoke vertelt: “Sporten is belangrijk, niet alleen voor de lichaamsbeweging maar ook voor de sociale contacten en verbinding.”

Samen nieuwe herinneringen maken

Op 1 juli was de aftrap van Tikkie Terug. Oud-profs deelden anekdotes, mensen met dementie werden in het zonnetje gezet en studenten presenteerden hun onderzoek naar een dementievriendelijk stadion. Voor alle aanwezigen een mooie nieuwe herinnering.