Natuurstenen trottoirbanden op het 17 Septemberplein (archieffoto)
Natuurstenen trottoirbanden op het 17 Septemberplein (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Beslissing vervangen of coaten natuurstenen trottoirs laat nog op zich wachten

Dat de grijze natuurstenen trottoirs die in het centrum liggen glad zijn, en bij nat weer nog gladder zijn, en al voor veel valpartijen hebben gezorgd, is een bekend probleem. Niet alleen de gladheid, maar ook dat de trottoirbanden iets hoger liggen zorgt voor gevaarlijke situaties in het dorp. De gemeente heeft onlangs waarschuwingsborden bij het 17 Septemberplein geplaatst en donderdag 1 juli stond het onderwerp ‘Natuursteen trottoirbanden centrum Son en Breugel’ op de agenda van de online Politieke Avond. De Son en Breugelse politiek heeft nog geen beslissing genomen of de trottoirs vervangen worden door betonnen stoepranden of worden behandeld met een coating.

Redacteur: Emmy Grit

De gemeenteraad besloot al eerder dat er iets gedaan moet worden aan de scheve tegels, grote gleuven en gladde trottoirs. Het doel van de Politieke Avond was om de gemeenteraad te informeren over de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende financiële consequenties. Tijdens deze avond waren expert Bert Verstraate van Natuursteen Inter Advies en Ton Nagtzaam uitgenodigd, wiens echtgenote ruim een maand geleden is gevallen met ernstig letsel tot gevolg.

Presentatie coaten
De presentatie die Bert Verstraate hield, was onduidelijk te volgen omdat het geluid vaak te wensen overliet. In de presentatie gaf hij aan dat de natuurstenen trottoirs het beste opgeruwd kunnen worden met een transparante coating. Volgens hem is dat getest en de coating blijft meerdere jaren zijn werk doen. Aan deze oplossing kleven zowel voor- als nadelen. Voordelen zijn onder andere dat het aanbrengen van de coating voor weinig overlast zorgt en dat er weinig slijtage is. Nadeel is dat de coating gevoelig is voor weersomstandigheden; ook geurhinder bij het aanbrengen wordt als nadeel aangemerkt.

Geen halve maatregelen nemen
Ton blikte nog een keer terug op de valpartij van zijn vrouw: “Mijn vrouw is zeker niet de eerste die gevallen is, maar laten we er met zijn allen voor zorgen dat ze wel de laatste is. Daarom moeten er geen halve maatregelen worden genomen, maar gekozen worden voor een definitieve oplossing.” Dat die oplossing geld gaat kosten, daar is hij zich van bewust, maar hij vestigt nogmaals de aandacht erop dat veiligheid van de burgers hoog in het vaandel moet staan bij de gemeente en dat niemand iets heeft aan halve maatregelen.

Twee opties
Wethouder Boersma gaf na de presentatie aan dat er wat hem betreft twee opties zijn: coating op de natuurstenen trottoirs zetten, waarbij hij zich afvraagt of het opzetten van coating duurzaam is en voldoende stroefheid oplevert, of alles vervangen door betonnen stoepranden. Marianne van der Putte (Voor U!) is voorstander van de laatste optie: alles vervangen door betonnen stoepranden, terwijl Remco Heeren (DorpsVisie) en Elly Brocken (Dorspbelang) aangaven dat ze dit onderwerp nogmaals op de agenda willen zetten, omdat door de slechte internetverbinding veel informatie van de expert niet goed overgekomen is. Doordat er nog te veel vragen zijn die niet beantwoord zijn, werd de knoop dus nog niet doorgehakt.