Agnes en Thomas
Agnes en Thomas Foto: Wil Feijen

Oma zijn op je 33e zorgt dat je dicht bij je kleinkinderen staat

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Agnes (55) en Thomas (59) Sauer-Hurkmans vieren in december hun veertigjarig huwelijksjubileum, voor mensen van hun leeftijd niet helemaal gebruikelijk. Bovendien was Agnes op haar zestiende moeder en op haar drieëndertigste oma; ook dat is niet gebruikelijk. Een kijkje achter de voordeur bij Thomas en Agnes.

Redacteur: Ellen van der Vleuten
Fotograaf: Wil Feijen

Agnes’ oma woonde vroeger in De Breeakker, en Agnes was daar vaak. Ze ontmoette daar de Duitse Thomas voor het eerst. Thomas: “Ik was meteen gek op dat meisje uit Son, ze zag er leuk uit, was vriendelijk en niet zo’n uitgaanstype.” Agnes woonde met haar ouders in de De Bontstraat en het viel haar op dat zijn gele Ford Consul wel heel vaak voorbij haar huis kwam gereden. Ze vertelt: “Thomas was eigenlijk helemaal niet mijn type, lang en slungelig met een hele bos haar, maar die ogen spraken. Hij is iemand waar je tegenaan kunt leunen, en dat hij dan zegt: het komt wel goed.”

Vijftien jaar
Op haar vijftiende werd ze zwanger: “Mijn moeder had snel door dat er iets speelde en is met mij naar de dokter gegaan; die bevestigde dat ik zwanger was.” Ze heeft Thomas gebeld en hij is meteen naar Agnes gekomen. “Aan de ene kant was ik blij, maar ik voelde ook een hele verantwoordelijkheid”, vertelt Thomas.

Goedkeuring vragen
Thomas heeft uren gediscussieerd met de vader van Agnes. “Je hoeft natuurlijk niet te trouwen als je zwanger bent, maar ik wilde dat wel. Haar vader vond het te snel.” Uiteindelijk is er voor Agnes beslist dat ze maar moest trouwen. “Officieel ben ik nooit gevraagd. Ik zit nog steeds op mijn aanzoek te wachten”, lacht ze. Voor het huwelijk moest de burgemeester van Son en Breugel goedkeuring vragen aan de koningin omdat Agnes nog zo jong was.

Eigen huisje
Voordat ze in hun eigen huisje konden trekken, hebben ze eerst bij de ouders van Agnes ingewoond, zodat zij haar school kon afmaken. Thomas ging in die tijd werken: “Je moet werk hebben om een vergunning te krijgen, maar je moet ook een vergunning hebben om te werken. Dat was ingewikkeld, maar ik heb alles aangenomen wat ik kon.” Na de geboorte van dochter Verona volgde na twee jaar zoon Sascha. “Ons eerste huurhuis hebben we met een lening van de gemeente en met veel hulp van familie kunnen inrichten. Ondanks dat we zo jong waren, is het goed gegaan.”

Duitsland
Agnes en Thomas zijn met hun kinderen naar Duitsland verhuisd toen Verona 12 en Sascha 10 was. Een oom en tante van Thomas waren op zoek naar mensen die hen wilden verzorgen, en zij zijn toen bij hen ingetrokken. Thomas heeft de zorg voor zijn oom en tante op zich genomen en Agnes is fulltime gaan werken. Na het overlijden van Agnes’ vader zijn Agnes, Thomas en Sascha terug verhuisd naar Nederland. Dochter Verona was op haar zeventiende zwanger geworden en is met haar man en gezin, inmiddels bestaande uit vier kinderen, in Duitsland blijven wonen. Ondanks dat Thomas en Agnes ver van de kleinkinderen woonden, hebben ze een goede band opgebouwd. Agnes vertelt: “Eerst kwamen de kleinkinderen in de vakanties vaak met de Flixbus naar ons toe, nu hebben ze allemaal hun rijbewijs. Door het kleine leeftijdsverschil heb ik altijd dicht bij hun belevingswereld gestaan.”

Vijfde kleinkind
Sinds kort zijn Thomas en Agnes opa en oma geworden van Till, het vijfde kleinkind. Ze hebben de baby nog niet live kunnen bewonderen. “Nu we bijna gevaccineerd zijn, kunnen we naar Duitsland waar Sascha en zijn vrouw wonen. Dan kunnen we eindelijk Till knuffelen”, vertelt oma Agnes trots.

Over vijf jaar
Op de vraag ‘hoe ziet je leven er over vijf jaar uit?’ vertellen Agnes en Thomas dat ze dan in ieder geval in Nederland wonen. Thomas: “Duitsers zijn veel individualistischer en formeler.” Agnes vult aan: “In Duitsland ga je niet zomaar ergens op bezoek, je moet altijd een afspraak maken. Hier is dat veel gemoedelijker. Of we dan in dit huis wonen of ergens anders, dat weten we niet, maar wel in De Breeakker of De Vloed in Son. Dat zijn de wijken waar mijn roots liggen.”

Veertig jaar getrouwd
In december zijn Thomas en Agnes 40 jaar getrouwd en dat gaat zeker gevierd worden. “Misschien vraagt Thomas mij nog wel officieel ten huwelijk”, lacht Agnes.