V.l.n.r.: Ritchie, Paul, Maarten,  René en Frank
V.l.n.r.: Ritchie, Paul, Maarten, René en Frank Foto: ©Mantis Photography

‘Mannen met baarden’ gaan optimistisch van start

Algemeen

“Het is september 2019 als er op Facebook een bericht voorbijkomt dat mijn aandacht trekt. Vijf mannen van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’, inclusief een fikse baard, gaan 1600 kilometer om Nederland heen rennen voor het goede doel. Een vet fundraising-idee denk ik, maar wie zijn deze estafetteatleten en wat hebben ze gemeen?” Aan het woord is de enthousiaste fitcoach Paul Berndsen (44). “Als ik iets verder inzoom, blijkt zelfs dat ik drie van deze heren al ken vanuit een gemeenschappelijke hobby: de Obstacle Run. Nee, we nemen de obstakels niet mee naar huis, maar we moeten ze bedwingen. Vrijwel iedere editie van de zogenaamde Strong Viking Run kom ik deze potige kerels steevast tegen”, vervolgt Paul. 

Redacteur: Ivo van Hoek

Nadat Paul op de ‘like-knop’ op de Facebookpagina heeft gedrukt, ziet hij berichten langskomen over trainingen en hun gezamenlijke doel; zijn interesse is gelijk gewekt. Paul is werkzaam bij sportschool TwentyTwo in Son en Breugel en daarnaast runt hij als IT’er zijn eigen bedrijf.

Burn-outklachten
De groep mannen met baarden blijkt met hun ludieke actie geld op te halen voor de Hersenstichting, zodat meer onderzoek naar depressies gedaan kan worden, om zo awareness te creëren over depressies bij neurologische aandoeningen en dat bespreekbaar maken. In 2018 kampte Paul zelf met burn-outklachten en uit ervaring weet hij dat praten, praten en nog eens praten de sleutel is bij dergelijke klachten. Met name door de gesprekken met zijn lieve vrouw kwam Paul erachter hoe belangrijk een goede achterban is om er weer bovenop te komen.

‘Ons Speciaaltje’
De maanden slepen zich in 2020 voort als alles op slot zit tijdens de coronatijd; ook het Rondje Nederland van Beards4Life wordt verzet naar 2021. “Met een dun coronakapseltje door mijn terugtrekkende haargrens besluit ik om mijn baardje maar te laten staan; we zien behalve ons gezin toch verder niemand! Ondertussen loop ik rustig halve marathons op zondag en sporadisch zelfs de meer extreme afstanden samen met mijn vaste loopmaatje Remco, onder het mom van ‘Ons Speciaaltje’. Ik geniet van die lange trainingen en het samenzijn met de weinige mensen die ik nog zie tijdens de pandemie”, vervolgt de fitnesstrainer.

Telefoontje

Afgelopen december ziet hij plots dat het team door omstandigheden op zoek is naar ‘een nieuwe baard’. Zijn vrouw grapt dat het wel iets voor hem is, maar zelf is hij allerminst overtuigd. Dan gaat begin januari de telefoon omdat de vacature nog uitstaat en Pauls baard nu toch echt serieuze vormen begint aan te nemen. Aan de andere kant van de lijn is men ervan overtuigd dat Paul de geknipte persoon is om met wat extra training het dreamteam te komen versterken. Hij belooft erover na te denken en gaat in gesprek met zijn gezin over de logische gevolgen en opofferingen. “Het betekent een volle week bijna non-stop hardlopen met het team en naast intensieve trainingen ook de opzet van een support crew: mensen die ervoor zorgen dat ik gedropt wordt precies waar mijn estafettevoorganger eindigt, het verzorgen van eten, drinken en een schop onder mijn kont als ik er even doorheen zit”, aldus de bebaarde sportman.

Hardlopen en fietsen
Als de verleiding te groot blijkt, hapt hij toe, en in januari 2021 is het meteen raak; samen met teammaatje René verkennen ze alvast een etappe van de route van Venlo naar Vlodrop. Zestig kilometer door Limburg in de kou over mooie, glooiende fietspaden. Zijn vrouw Judith zet de diehards af en laat de ruwe bolsters achter met hun fiets en proviand. Afwisselend hardlopend en fietsend prenten ze zich in dat iedere getrainde persoon hiertoe in staat zou moeten zijn. Het blijkt een zinnetje te worden wat niet alleen in het hoofd blijft hangen, maar zelfs als een soort mantra luidkeels wordt opgedreund tijdens het hardlopen. Vele trainingen zullen nog volgen tot op de dag van vandaag, waarbij de estafettelopers elkaar allemaal beter leren kennen, ook de zweetgeur van de overige teamleden Ritchie, Frank en Maarten.

Start en finish

“We hebben een supergroep met atleten verzameld, maar daarnaast ook een hechte support crew. Zij zullen straks een week lang onze shit moeten aanhoren en de omstandigheden moeten verzachten waar mogelijk. Ik kijk met spanning uit naar 16 juli als we in de ochtend definitief van start gaan in Wijk aan Zee“, besluit Paul.

Donatie
Voor het volgen van deze unieke prestatie surf je naar www.beards4life.nl. Na pakweg een week is de Hollandse cirkel weer rond en zullen de vijf superfitte ultralopers in Wijk aan Zee elkaar weer in de armen vallen. Wilt u vrijblijvend een donatie plegen om de heren te sponsoren, bezoek dan www.actie.hersenstichting.nl/team/beards4life.

V.l.n.r.: Maarten, Ritchie (achter), René (voor), Paul, Frank