V.l.n.r.: Sigrid, Denisia, Lisa, Noy, Katiza en Darissa showen met de tasjes die in de gevangenis zijn gemaakt
V.l.n.r.: Sigrid, Denisia, Lisa, Noy, Katiza en Darissa showen met de tasjes die in de gevangenis zijn gemaakt Foto: Lisa van Tinteren

Reis Lisa van Tinteren verandert niet alleen haar leven, maar ook dat van heel Kaapverdië

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Kaapverdië, een eilandengroep voor de westkust van Afrika. Dat was niet het eerste land waar Lisa van Tinteren (21) aan dacht toen haar moeder haar mee vroeg op vakantie. Spanje had in eerste instantie haar voorkeur, maar ze wist niet dat deze reis haar hele leven zou veranderen.

Redacteur: Maury Senden

In oktober 2018 begon de vakantie. Na zes uur vliegen landden Lisa en haar moeder op het zonovergoten eiland Sal. Tijdens deze prachtige trip gebeurde er iets dat ze allebei niet hadden zien aankomen: Lisa werd verliefd. Na veel wikken en wegen besloot ze permanent terug te gaan naar het eiland en naar Maky, haar vriend. Daarna ging het snel: 21 mei 2021 zijn ze getrouwd. Lisa vertelt hoe deze beslissing tot stand is gekomen: “Ik kreeg een baan als dierenverzorgster en kon eindeloos genieten van het leven op een eiland.”

Lockdown
Maart 2020, het begin van de coronapandemie, reisde Lisa na een kort bezoek aan haar thuisland terug naar Kaapverdië. Haar baan in de botanische tuinen kon ze houden, waardoor ze haar vriend Maky en anderen kon ondersteunen toen het toerisme op het eiland in één klap weggevaagd werd. “Maky’s baan viel weg omdat hij als fotograaf en tourguide werkte”, licht Lisa toe. “Een spannende tijd brak aan voor ons beiden, met weinig werk en een leeg eiland. Ongeveer tachtig procent van de bevolking van Kaapverdië is werkzaam in de toeristische sector, en omdat deze compleet wegviel, bleef er weinig werk over.”

Voedselpakketten
Noy Singer en Annelies Vette namen een maand later vanuit Nederland contact op met Lisa. De twee wilden voedselpakketten aanbieden om de mensen op Sal een hart onder de riem te steken. Lisa twijfelde geen minuut en besloot zich aan te sluiten bij dit project. Er werd 17.000 euro opgehaald tijdens deze succesvolle inzamelingsactie. Mede door een gift van de TUI Care Foundation zijn ongeveer zevenduizend tassen met voedsel uitgedeeld op het eiland. “Ik heb in deze tijd soms dingen gezien die me altijd bij zullen blijven, hele blije en dankbare mensen, maar ook verdrietige dingen”, laat de wereldverbeteraar bedroefd weten.

Volgende project
Maar Lisa geeft niet zomaar op; dat heeft het eiland haar geleerd. Niet bij de pakken neerzitten, maar de handen uit de mouwen steken. Nu er weer wat toeristen Kaapverdië binnenwandelen, hebben de eilandbewoners weer wat ruimte om te ademen. Volgende maand begint Lisa alweer, samen met Organicup, aan een nieuw project: vijfhonderd menstruatiecups moeten ervoor zorgen dat de lokale bevolking controle krijgt over hun menstruatie. Dat wordt gecombineerd met informatieverspreiding en een nieuw opgezet platform waar iedereen terecht kan voor vragen. Dit project kan altijd financiële steun gebruiken. Ga daarvoor naar https://gofund.me/02a9ee1e.

In het hart gesloten
In de periode dat Lisa nu op Sal woont, heeft ze altijd het beste uit haarzelf, de omstandigheden en het eiland proberen te halen. Zo is ze ook de helpende hand van het bedrijf ‘Handmade in Prison’. Dit bedrijf, opgericht door Noy, zorgt dat de gedetineerden op het eiland rond kunnen komen door tasjes en oorbellen te verkopen die in de gevangenis worden gemaakt. Tien procent hiervan gaat naar de CSD-Foundation. Met elke stap die Lisa zet, wordt de toekomst van Kaapverdië steeds een stukje beter. Maar soms mist ze ons koude kikkerlandje nog wel. Daarom hoopt ze snel, samen met Maky, weer voet aan land te zetten in Nederland.

Informatie
Benieuwd naar de projecten waar Lisa zich mee heeft verbonden op het eiland? Ga voor meer informatie naar het Instagram-account: @csdfoundation_official, of volg ze via Facebookpagina CSD-Foundation.

Huwelijk Lisa en Maky