Korfbalvereniging De Corridor in vroegere tijden
Korfbalvereniging De Corridor in vroegere tijden Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel

Tweede tijdschrift Heem Son en Breugel verkrijgbaar

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - Het tweede nummer van het tijdschrift ‘Heem Son en Breugel’ van dit jaar is uitgekomen en opent met een artikel naar aanleiding van het 60-jarig priesterschap en 50-jarige aanwezigheid in Son van pastor Bakermans. Verder een verhaal over dameskorfbalvereniging De Corridor en de Sonse watermolen.

Pastor Bakermans was hier aanvankelijk kapelaan, maar al na korte tijd werd hij pastoor en nu, als emeritus leidt hij nog vaak kerkdiensten. Veel is er gebeurd in die periode, bijvoorbeeld de feestelijke herdenkingen van zijn 50 jaar pastor zijn in Son en van 900 jaar Sonse parochie. Droevig was natuurlijk de opheffing van de parochie en sluiting van de kerk. 

De Breugelse dameskorfbalvereniging ‘De Corridor’ is een bloeiende club die al 56 jaar bestaat. Er is een voorganger geweest, genaamd ‘Pieter Breugel’, opgericht in 1945. Die werd al na enkele jaren opgeheven. In 1965 was het vooral An Hulsen die de stuwende kracht was en bleef achter de nieuwe korfbalvereniging. Deelname aan toernooien en de competitie leverde dikwijls prijzen op. Het sociale aspect was en is heel belangrijk. De vereniging is met 160 leden springlevend.

Met de watermolen van Son ging het in de 18e eeuw nog steeds slecht. Voortdurend waren er problemen, vooral van doorbraken van een dam of dijk. Of schade aan boerderijen door overstromingen. De reparaties kostten handenvol geld. Er was een voorstel voor het verleggen van de Dommel. In 1714 stond de molen in brand. Hij werd flink beschadigd, maar weer opgebouwd. In 1739 was de schade zo groot dat de Sonse molen bijna geheel was weggespoeld. Dat was het einde van de molen. Blijft nog de vraag: wáár heeft hij nou precies gelegen?

Losse nummers van dit tijdschrift zijn verkrijgbaar bij Optiek Cooijmans, Dommelstraat 11, Son en Breugel. De boeken zijn te koop bij Optiek Cooijmans, bij Boekhandel De Traverse en bij de heemkundekring in het Oude Raadhuis op maandagen tussen 9.30 en 16.00 uur. Uw schenkingen voor hun bibliotheek en documentatie worden door de vrijwilligers van de Heemkundekring met veel dank aanvaard.