V.l.n.r.: Rami, juf Inge, Selinay en Dylan
V.l.n.r.: Rami, juf Inge, Selinay en Dylan Foto: Bert Jansen

Erkenning voor Son en Breugelse Dylan

Algemeen School

Son en Breugel - Bij de Praktijkschool Eindhoven, onderdeel van Parmant Scholen, kan de vlag uit. Niet alleen vanwege het groot aantal leerlingen dat de opleiding succesvol heeft afgerond, ook omdat er voor het eerst een echt diploma wordt uitgereikt. “We zijn er kei-trots op”, zeggen Dylan Trimbos (18) uit Son en Breugel, Selinay Yavuz (18) uit Eindhoven en Rami Mahmoud (17) uit Geldrop in koor. Mentor van klas 5b en decaan Inge Maas straalt. “Ze hebben er hard voor gewerkt. Dus het is helemaal verdiend.”

Geschreven door: Hub Dohmen

Dit jaar worden in het Praktijkonderwijs voor het eerst echte diploma’s uitgereikt; in Eindhoven aan 32 leerlingen. “Vroeger waren het certificaten”, vertelt Maas. Directeur Liesbeth van Vugt schuift ook nog aan: “Het is vooral goed voor het zelfbeeld van de leerlingen. Het geeft aan dat ze voldoen aan vastgestelde normen.”

Bedrijfsleven
De Praktijkschool Eindhoven telt vijf leerjaren. De school is bedoeld voor leerlingen die niet terecht kunnen op vmbo, havo en vwo. “We bereiden ze voor op een baan in het bedrijfsleven of de overstap naar het MBO”, vertelt Maas. Natuurlijk moeten de leerlingen vakken als Nederlands en rekenen beheersen, maar de nadruk ligt niet zo zeer op het ‘stampen van kennis’. Het gaat vooral om het aanleren van vaardigheden. Zo gaan de leerlingen gemiddeld twee jaar op stage. Maas: “Ze moeten bijvoorbeeld laten zien dat ze op tijd komen, niet onnodig afwezig zijn en zich verantwoord gedragen.”

Bekroning

Voor Dylan Trimbos uit Son en Breugel is het diploma een bekroning van vijf jaar hard werken. Hij is al trots op wat hij bereikt heeft. “Ik heb behalve het diploma, ook een cursus vorkheftruck gedaan. En deze week heb ik ook het branchecertificaat VCA (veiligheid) gehaald.” Hij gaat komend schooljaar een schildersopleiding in de praktijk doen. Moeder Trimbos, die het gesprek bijwoont, glimt van trots.

Mooie tijd
De drie leerlingen, Dylan, Rami en Selinay vertellen dat ze een mooie tijd op de Praktijkschool achter de rug hebben. “De sfeer is hier goed”, zegt de laatste. Rami, die 5,5 jaar geleden als vluchteling uit Syrië naar Nederland kwam: “Ik heb hier de basis voor mijn toekomst gelegd. Op de Praktijkschool heb ik geleerd wat ik echt wil worden: kapper.”

Niet loslaten
Mentor en decaan Maas benadrukt dat de school de leerlingen na het afstuderen blijft volgen. “We houden zeker twee jaar contact”, vertelt ze. “We willen niet alleen graag weten hoe het met onze leerlingen gaat, maar ook of we kunnen helpen. Want ja, na vijf jaar kennen we ze natuurlijk van haver en gort. En we laten ze niet zomaar los.”