De rotonde waar het vierde kunstwerk wordt geplaatst
De rotonde waar het vierde kunstwerk wordt geplaatst Foto: MooiSonenBreugel

Miscommunicatie en misverstanden over rotonde Europalaan/Gentiaanlaan

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Vorig jaar april heeft de gemeente Son en Breugel het onderhoud van zes van de zeven rotondes uitbesteed aan de RotondeSpecialist, en die rotondes werden vervolgens ter adoptie aangeboden aan (lokale) bedrijven. Vijf van de zes rotondes zijn inmiddels geadopteerd, alleen de rotonde Kometenlaan/Planetenlaan nog niet. Over de rotonde Europalaan/Gentiaanlaan blijken een aantal misverstanden te bestaan, waardoor miscommunicatie is ontstaan tussen de gemeente en de RotondeSpecialist.

Redactie: Emmy Grit

Voordat de rotondes ter adoptie werden aangeboden, was bekend dat een ervan nog heringericht zou worden door de gemeente. Op die bewuste rotonde, die nog niet voorzien was van een kunstwerk uit het project ‘Kunst op de rotonde’ van het Stakenburgfonds, zou het kunstwerk ‘Skyline Son en Breugel’ van kunstenaar Patrick Beverloo geplaatst worden. In eerste instantie zou dit kunstwerk op de ovatonde geplaatst worden, maar daar is het Stakenburgfonds op teruggekomen, en hiervoor is de rotonde Europalaan/Gentiaanlaan in de plaats gekomen. Dit is door de gemeente in augustus 2020 gecommuniceerd met de RotondeSpecialist; Ingmar Verbeek, directeur en oprichter van de RotondeSpecialist uit Soesterberg, geeft aan dat de herinrichting op heel korte termijn zou plaatsvinden. 

Adoptie
Ondanks dat de rotonde nog niet was heringericht, werd die wel ter adoptie aangeboden. Koen Sol Makelaardij adopteerde deze rotonde en zijn naambordjes prijken inmiddels al ruim een jaar op de rotonde. Onlangs heeft hij zijn adoptie verlengd voor een jaar. Het onderhoud zou volgens een beleidsmedewerker Groen van de gemeente Son en Breugel door de RotondeSpecialist uitgevoerd moeten worden. Ingmar deelt deze mening niet en geeft aan dat het onderhoud tot herinrichting voor rekening zou komen van de gemeente. Ingmar: “Dit is een miscommunicatie tussen de gemeente en ons bedrijf.” Omdat Ingmar niet op de hoogte was van het plaatsen van een kunstwerk, was Koen ook niet op de hoogte dat er werkzaamheden waren gepland op ‘zijn’ rotonde. “Ik was totaal verrast afgelopen week dat er werkzaamheden waren uitgevoerd en dat ik van derden moest horen dat er een kunstwerk op de rotonde geplaatst gaat worden”, laat Koen in een reactie weten.

Onderhoud
In april kreeg Ingmar van de gemeente een bericht dat het onderhoud op de rotonde te wensen overliet en niet op niveau was. “Het was toen nog steeds onduidelijk wanneer het kunstwerk geplaatst zou worden en de gemeente heeft ons gemaand om de rotonde te onderhouden. Dit hebben wij direct opgepakt door middel van een zogenaamde nulbeurt uit te laten voeren. Dit is een intensieve onderhoudsbeurt om alle achterstand weg te werken op de rotonde. Koen heeft tenslotte recht op een goed onderhouden rotonde.” De beleidsmedewerker spreekt het overigens tegen dat de gemeente verantwoordelijk was voor het onderhoud: “Waarom zou de gemeente het beheer nog gaan doen c.q. betalen als de makelaar daarvoor aan de rotondespecialist betaalt”.

Leeggehaald
Ingmar: “Twee weken geleden is de rotonde onderhanden genomen en lag er weer spic en span bij. Hier hebben wij onkosten voor gemaakt en ik was verbijsterd toen ik woensdag 14 juli in Son en Breugel een rondje reed om de rotondes te inspecteren. Wat ik toen zag, verbaasde mij zeer: een volledig leeggehaalde rotonde, de modder lag nog op de weg.” Doordat Ingmar niet op de hoogte was gebracht door de gemeente, kon hij Koen niet inlichten dat het groen op de rotonde was weggehaald. Ingmar: “Als we hadden geweten dat, twee weken nadat we de rotonde hadden opgeknapt, alles er uitgehaald zou worden, dan hadden we het onderhoud niet uitgevoerd.” De beleidsmedewerker beaamt dat hier de communicatie ten aanzien van het doorgeven van de startdatum van de aanleg tekort heeft geschoten.”

Geen planning
Wanneer het kunstwerk ‘Skyline van Son en Breugel’ dat door Ferro Metaal gemaakt wordt, klaar is, is op dit moment nog niet bekend bij de gemeente. Vooralsnog ontbreekt een detailplanning van de werkzaamheden en toch heeft de gemeente een ‘go’ gegeven aan de uitvoerder. De projectleider van de gemeente Son en Breugel: “We hebben bij Ferro Metaal advies gevraagd wanneer de rotonde leeggehaald moet zijn, omdat, voordat het kunstwerk geplaatst wordt, de rotonde bouwrijp gemaakt moet worden. Omdat het antwoord ‘zo spoedig mogelijk was’, hebben wij een ‘go’ gegeven aan de uitvoerder om het groen op de rotonde weg te halen. De komende weken wordt de fundering gestort, waarna het kunstwerk vervolgens geplaatst kan worden. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog niet bekend. Als het kunstwerk staat, wordt de rotonde opnieuw aangeplant.”

Afstemmen
“Als er eerder gecommuniceerd was, dan hadden de werkzaamheden veel beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Voordat het kunstwerk definitief geplaatst is, zijn we enkele weken verder en tot die tijd zitten we met een kale rotonde”, aldus Ingmar. Inmiddels heeft de RotondeSpecialist de tekening ontvangen van de herinrichting en deze wordt ook nog gedeeld met Koen.

Snel moeten schakelen
Het Stakenburgfonds laat in een reactie weten: “Ongelukkige samenloop wil, dat we pas zeer recent vernomen hebben dat we het budget nagenoeg rond hebben om het kunstwerk Skyline te realiseren. Omdat we toen ineens snel moesten gaan schakelen vanwege de naderende zomervakantie, was het alle hens aan dek om de zaken die al opgestart en voorbereid konden worden, ook alvast in gang te zetten. Als we een en ander hadden kunnen voorspellen, was het anders gelopen en hadden we kunnen anticiperen. Maar we zijn ingehaald door de actualiteit en willen met de samenwerkende partijen er alles aan doen om te zorgen dat we binnen afzienbare tijd alsnog het project van ‘Bevrijding, in heden, verleden en toekomst’ volledig kunnen realiseren en afronden met de plaatsing van het vierde kunstwerk. Na de zomervakantie worden de inwoners van Son en Breugel geïnformeerd over de tijdslijn van de realisatie.”