Publieke raadpleging onder de inwoners van Son en Breugel over burgemeester zijn in de gemeente
Publieke raadpleging onder de inwoners van Son en Breugel over burgemeester zijn in de gemeente Foto: Toptalent

Raadpleging onder inwoners van Son en Breugel over het burgemeester zijn

Algemeen TIPSonenBreugel

Son en Breugel - Hans Gaillard (65), burgemeester van Son en Breugel, gaat voor een vierde termijn. De gemeenteraad heeft hem voorgedragen om herbenoemd te worden voor een periode van zes jaar, alhoewel hij deze niet volledig kan volmaken, want bij het bereiken van zijn zeventigste jaar krijgt de burgervader vanwege zijn leeftijd van rechtswege ontslag. Hans Gaillard wordt na de herbenoeming de langst zittende burgemeester van Noord-Brabant. Inmiddels is hij al 18 jaar burgemeester van Son en Breugel en mag zich dus met recht onze burgervader noemen. Voor TIPSonenBreugel een reden om te peilen wat de burgerpanelleden hiervan vinden.

Redacteur: Emmy Grit

In totaal hebben 259 panelleden meegedaan aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door TOPOnderzoek, een onderzoeksbureau dat zich gespecialiseerd heeft in Tip-burgerpanels en waarmee DeMooiSonenBreugelKrant nauw samenwerkt. Van de respons kwam bijna driekwart uit Son en iets meer dan een kwart uit Breugel. Van de panelleden is een ruime meerderheid boven de 50. De vragenlijst bestond uit zes stellingen waarbij zowel positieve als negatieve opmerkingen te lezen waren in de toelichting.

Lokale betrokkenheid
Bijna 40% is het (zeer) eens dat het een meerwaarde heeft dat de burgemeester een jarenlange ervaring heeft in de gemeente Son en Breugel; 35% antwoordt er (zeer) mee oneens te zijn en iets meer dan een kwart is neutraal. “Een bekende kracht is vertrouwd, maar een frisse wind kan voor nieuwe inzichten zorgen”, laat een panellid weten. Voorstanders van deze stelling zijn onder andere van mening dat de burgemeester weet wat zich in het dorp afspeelt omdat hij daar zelf woont en de lokale betrokkenheid is prettig ten opzichte van iemand die niet in Son en Breugel woont. Maar men vindt ook dat de burgemeester een situatie dan beter kan inschatten, hij connectie heeft met de samenleving en makkelijker benaderbaar is, en door de jarenlange ervaring weet hij wat er speelt bij verschillende onderwerpen, ook in het verleden.

Geen meerwaarde
Tegenstanders die het geen meerwaarde vinden dat de burgemeester jarenlange ervaring heeft in Son en Breugel, geven onder andere aan dat de burgemeester ‘onzichtbaar’ is, ‘in zijn comfortzone zit’, ‘er na 18 jaar risico bestaat op routinematig werken’ en ‘het gaat er niet om wat de burgemeester fijn en veilig vindt, het gaat erom wat Son en Breugel nodig heeft’.

Eigenschappen
Op de vraag ‘Welke drie eigenschappen zijn volgens jou het belangrijkst bij de keuze van een burgemeester?’ konden de burgerpanelleden uit een aantal eigenschappen kiezen. Betrouwbaar staat hier op nummer één, gevolgd door daadkrachtig en eerlijk. In de toelichting staan onder andere ‘betrokken’, ‘onafhankelijk’ en ‘verbindend’. Als toelichting werd gegeven dat burgerpanelleden het kunnen waarderen als een burgemeester vaker op straat, op de markt en in verzorgingstehuizen aanwezig is.

Voor alle inwoners
Naast de genoemde eigenschappen is voor burgerpanelleden ‘de visie van de kandidaat’ en ‘de persoon’ het meest belangrijk aan een burgemeester. Andere belangrijke eigenschappen die genoemd worden in de toelichting zijn dat ‘een burgemeester er moet zijn voor alle inwoners’ en ‘praktisch, betrokken, ruimdenkend en steunend is’.

Onvoldoende zichtbaar
Op de vraag ‘In welke mate voldoet de burgemeester in Son en Breugel aan de door jouw gestelde eigenschappen?’ geeft slechts 2% aan dat burgemeester Gaillard helemaal aan die eigenschappen voldoet en 17% grotendeels. Iets meer dan 30% is het enigszins eens met deze stelling en 24% nauwelijks tot helemaal niet. ‘De burgemeester is onvoldoende zichtbaar’ is een van de kritische opmerkingen bij deze stelling.

Thema’s
Het ‘woon-, werk- en leefklimaat’ en een ‘veilige gemeente’ zijn met stip de nummer één en twee op de vraag ‘Aan welk thema ga jij de meeste tijd besteden als je een dag burgemeester zou zijn?’. Op de derde plaats staan andere thema’s. In de toelichting is te lezen dat burgerpanelleden dan de meeste tijd zouden gaan besteden aan duurzaamheid, het (fiets)verkeer veiliger maken, openbaar groen aanpakken en woonruimtes creëren voor starters/jongeren.

Locatie die aandacht verdient
Ruim 70% zou de burgemeester meenemen naar een locatie die aandacht verdient in de gemeente Son en Breugel. Locaties die genoemd worden zijn onder andere de Nieuwstraat, maar ook de overige straten in het centrum, om te laten zien hoe onveilig het is voor fietsers en wandelaars. Ook worden de Kanaalstraat, Stakenburgstraat, Veerstraat tot het Eind, en de Hendrik Veenemanstraat genoemd als zeer onveilige straten, waar vaak veel te hard wordt gereden. Een rondje door het dorp om het achterstallig groenonderhoud te laten zien, een bezoek aan Vroonhovenpark omdat het er zeer bedroevend uitziet, en verenigingen en instellingen die een bezoek van de burgemeester kunnen waarderen, zodat zij hun wensen eens kunnen voorleggen, worden ook in de toelichting aangekaart. Ook naar de kroeg gaan en gezellig een pilsje drinken met de burgemeester werd in de toelichting aangedragen. Alkmaar en Sint-Oedenrode werden genoemd, omdat daar respectievelijk de gemeente hard aan de weg timmert voor innovatie en het dorpscentrum er gezellig uit ziet.

Politiek
Zoveel mensen, zoveel meningen; in dit onderzoek zijn er zowel voor- als tegenstanders van een lange termijn van burgemeesterschap. Was het beter geweest om te kiezen voor een frisse wind of juist voor de jarenlange ervaring? De vertrouwenscommissie heeft gesproken en besloten en heeft haar vertrouwen gegeven in de herbenoeming. De fractievoorzitters van de zeven politieke partijen zijn ieder apart aangeschreven en hun mening is gevraagd hoe zij terugkijken op de afgelopen drieëneenhalf jaar gemeenteraad met burgemeester Gaillard aan het hoofd en hoe zij tegen de toekomst aan kijken. De voorzitter van de vertrouwenscommissie heeft namens alle politieke partijen geantwoord dat in verband met de geheimhouding die behoort bij de voorbereiding van de herbenoeming hierover geen uitspraken worden gedaan.

Klik hier voor de rapportage over bovengenoemd onderwerp.

Afbeelding