Malek en Shykho mogen zich nu Nederlander noemen
Malek en Shykho mogen zich nu Nederlander noemen Foto: Wil Feijen

Nederlanderschap voor Syrisch gezin Hassan na onzekere tijd vastgelegd met ceremonie

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Wanneer de voordeur van de familie Hassan opengaat, staat er een warm gezin te wachten. De kinderen rennen door de kamer en de kleinste komt even kijken wat er allemaal gebeurt. Als het gesprek begint, komt er een verhaal naar boven dat je stil maakt.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Wil Feijen

De oorlogssituatie in het vertrouwde thuisland Syrië dwong de ouders Malek en Shykho om te vluchten. Zes jaar geleden hadden de twee geen andere uitweg meer dan hun geliefde land achter zich te laten en op zoek te gaan naar een beter leven. De oorlog was in volle gang en er was een constante dreiging. Ze besloten om naar Libanon te gaan, waar het niet veel beter was. Per boot zijn ze naar het vaste land van Europa gegaan. Malek: “Ik was vijf maanden zwanger en we hadden al een kind, maar het was het allemaal waard. In Syrië hadden we geen toekomst en de kinderen ook niet. Dat is waar we de kracht uit hebben gehaald.”

Keuze
Eenmaal in Europa aangekomen kwam het gezin in Duitsland aan, waar de keuze ging tussen Noorwegen en Nederland. Na wat overwegen werd het Nederland. “De mensen die ons hielpen in Duitsland zeiden dat Nederland veilig en rustig was. Toen hebben we besloten dat we daar onze kinderen wilden laten opgroeien”, legt vader Shykho uit. De vele asielzoekerscentra die het gezin heeft ervaren en de onzekerheid van huisvesting was zwaar. Toen er een huis vrijkwam, twijfelden de twee geen moment. In de AZC’s hadden ze maar één kamer en moesten ze alles delen met andere vluchtelingen, maar nu hebben ze eindelijk een huisje voor zichzelf.

Ceremonie
Donderdag 15 juli 2021 zal de familie niet snel vergeten; vanaf die dag mogen ze zich, na alle onzekerheid, echt Nederlander noemen. Tijdens de ceremonie op het gemeentehuis in Son en Breugel hebben de ouders het Nederlanderschap ontvangen en alle officiële documenten getekend. Een toespraak werd gehouden en foto’s werden genomen om deze bijzondere dag vast te leggen. Nu mogen Malek en Shykho een paspoort aanvragen en hebben ze dezelfde rechten als ieder ander persoon in ons kikkerlandje. “Het was geweldig vanmorgen, we zijn heel blij”, vertellen de blije ouders.

Mix van culturen
“We missen onze familie in Syrië heel erg. Elke dag bellen we met onze ouders en andere familie in ons thuisland. Het is er nog steeds onveilig, dus teruggaan is geen optie. Onze families zijn blij dat wij nu een veilig bestaan hebben.” Het gezin is Nederland en ‘oma’ Annelies van Rooij van de LEVgroep dankbaar, want zij heeft hen geholpen in alle stappen die ze moesten doorlopen om de ceremonie van vandaag met succes te volbrengen. De Nederlandse cultuur, eten en inburgering hebben ze helemaal onder de knie. Malek lacht: “Asperges en de tomatensoep van Annelies vinden we het allerlekkerst.”

Uitgekomen droom
De oudste twee kinderen zitten op De Bloktempel en kunnen niet wachten tot ze verkleed de laatste dag voor de zomervakantie kunnen vieren. “Ik ga na de zomervakantie naar groep vijf en mijn zusje al naar groep twee. Ik doe het liefst knutselen met de juf”, zegt de oudste trots. Tijdens het gesprek tekenen ze erop los en de kleinste kruipt in een tutu over de tafel. De meiden stralen blijdschap uit en hebben een veilig thuis om na school naar terug te keren. De reis die hun ouders daarvoor hebben moeten maken, heeft hun droom doen uitkomen: een veilig huis waar hun kinderen kunnen opgroeien en nergens bang voor hoeven te zijn.