Deze fietsen staan op de juiste wijze aan een 'nietje' vastgemaakt
Deze fietsen staan op de juiste wijze aan een 'nietje' vastgemaakt Foto: MooiSonenBreugel

Geef fietsendieven geen gelegenheid

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Het is schering en inslag; er gaat geen dag voorbij of er worden fietsen gestolen, en ook in Son en Breugel is het de laatste tijd dikwijls raak. De politie ziet diefstal van elektrische fietsen schrikbarend stijgen. Fietsen die op slot staan, worden gewoon meegenomen en de eigenaar blijft beteuterd achter.

Redacteur: Emmy Grit

Fietsendieven hebben het voorzien op fietsen die vaak alleen met een ringslot op slot staan; dit slot wordt standaard geleverd en op de fiets gemonteerd. De nieuwste trend is dat dieven met een soort loper, ook wel Poolse loper genoemd, fietsen eenvoudig van slot halen en vervolgens wegfietsen. Omdat het er ‘normaal’ uitziet en niet verdacht, valt het anderen niet op. De politie en de fietsersbond adviseren alle fietsers om de fiets met een extra los kettingslot vast te maken aan de ‘vaste wereld’, liefst aan een lantaarnpaal, fietsenrek of aan een ‘fietsnietje’. De gemeente Son en Breugel heeft een paar jaar geleden fietsnietjes, rechthoekige hekjes van roestvrij staal, op verschillende locaties in Son en Breugel geplaatst. 

Toename diefstallen
In Son en Breugel werden in de periode van 26 juli 2019 tot en met 26 juli 2020 22 fietsen weggenomen. Een jaar later, van 27 juli 2020 tot en met 26 juli 2021, werden er 38 fietsen weggenomen, waarvan in de afgelopen drie maanden 19 elektrische fietsen. Sander Peters, wijkagent Son en Breugel: “Opvallend detail is dat het merendeel van de fietsen, zowel elektrisch als gewoon, van het merk Gazelle is.

Camerabeelden
Twee weken geleden zette een inwoner van Son en Breugel haar fiets, op slot, bij de HEMA neer. Slechts vier minuten was ze in de winkel en die vier minuten waren voor de fietsendief voldoende om haar fiets mee te nemen. Op de camerabeelden van de winkel is te zien dat de dief richting de fiets loopt en een paar tellen later op haar fiets wegfietst.

Loper
De wijkagent: “Helaas bleef het niet bij deze ene fiets; in diezelfde week zijn er meerdere fietsen weggehaald in Son en Breugel. Locaties die populair zijn bij dieven zijn onder andere de Nieuwstraat, Heistraat, 17 Septemberplein en Hendrik Veenemanstraat. In het centrum worden de fietsen vermoedelijk met een loper weggehaald; fietsen op bijvoorbeeld de Hendrik Veenemanstraat worden vermoedelijk in een soort bestelbus geladen.”

Kettingslot
Mocht je de fiets aan een kettingslot vastleggen, dan adviseert de politie om die zo hoog mogelijk, liefst aan het frame, vast te zetten. Als het slot hoog bevestigd is, dan moet een fietsendief meer moeite doen dan als het slot op de grond ligt. Verder wordt geadviseerd dat je je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast moet maken. Het komt steeds vaker voor dat het voorwiel los wordt gemaakt van het frame; het voorwiel blijft achter, het frame met achterwiel wordt meegenomen.

Aangifte doen
Heb je je fiets afgesloten weggezet en bij terugkomst blijkt dat je fiets is gestolen, dan loont het nog steeds om aangifte te doen. Aangifte kan online, maar ook via een aangifte op het bureau. Sander: “Als men een specifieke daderindicatie heeft, kan een aangifte ingepland worden. Bij een ‘kale’ diefstal van een fiets kan men online aangifte doen via www.politie.nl of eventueel een aangifte laten inplannen op het politiebureau.”

Wat kun je zelf nog meer doen?
1. Noteer je framenummer
Het framenummer maakt je fiets uniek en daarmee kun je aangifte doen bij de politie.

2. Maak een foto
Maak regelmatig een foto van je fiets. Wordt je fiets onverhoopt gestolen, dan heb je in ieder geval bewijs hoe jouw fiets eruitzag. Zorg dat je een goede beschrijving kunt geven van de fiets, ook van de bijzonderheden.

3. Kijk eens in de buurt
Is je fiets gestolen, kijk dan eens in de buurt. Soms zetten dieven de fietsen een stukje verderop neer. Dan wachten ze even om te kijken of het geen lokfiets is van de politie. Vaak komen ze dan later, in de avond- of nachtelijke uren, terug om de fiets definitief mee te nemen.

4. Check de social media-accounts van de politie
Is je fiets gestolen, kijk dan eens op de social media-accounts van wijkagenten of de politie. Vaak posten agenten foto’s van fietsen die ze bij verdachten hebben gevonden.

5. Verdachte situatie altijd melden
Zie je dat iemand een fiets steelt, neem dan altijd contact op met de politie. Bij verdachte situaties waarbij men bijvoorbeeld vermoedt dat men fietsen wil wegnemen, kan melding gedaan worden bij de politie via 112.