Veel belangstelling voor de open dag van het dorpshuis in aanbouw
Veel belangstelling voor de open dag van het dorpshuis in aanbouw Foto: Wil Feijen

Veel belangstelling voor open dag dorpshuis in aanbouw

Algemeen Algemeen

Op zaterdag 31 juli konden belangstellenden een kijkje komen nemen bij het nieuwe dorpshuis in aanbouw in de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk. Een uniek moment waarbij de vorderingen van de bouw aan de binnenzijde konden worden bekeken.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Dat er voortvarend wordt gewerkt aan het verbouwen van de voormalige kerk tot het nieuwe dorpshuis is al enige tijd zichtbaar aan de buitenkant. Er zijn openingen gemaakt voor extra licht en aan de achterzijde krijgt het nieuwbouwgedeelte al vorm.

Werkzaamheden binnen
Wat niet zichtbaar is zijn de bouwwerkzaamheden die in het gebouw hebben plaatsgevonden; daar bleken een kleine 600 bezoekers tijdens de open dag wel nieuwsgierig naar te zijn. Via de zijkant van het gebouw konden de bezoekers middels een aangeven looproute de werkzaamheden tot nu toe aan de binnenzijde bekijken. De looprichting, de anderhalve meter en het gratis mondkapje bij binnenkomst waren de voorzorgsmaatregelen die genomen werden om coronabesmettingen te voorkomen.

Contouren zichtbaar
Bij binnenkomst vielen de stalen constructie en de aluminiumplaten in het gebouw direct op; zij gaven als het ware de contouren van de binnenzijde van het toekomstige dorpshuis aan. Ook waren kabels die her en der uit de vloer staken zichtbaar, sommige al samengevoegd op een locatie waar een bedieningspaneel of technische ruimte komt. Het grootste gedeelte van de kabels, met een totale lengte van een kleine 7 kilometer, is niet zichtbaar maar bevindt zich onder de vloer, die zeer recentelijk is gestort en nog niet de uiteindelijke lichtgrijze kleur heeft die later wel verkregen wordt.

Vragen stellen
Niet alleen kon er gekeken worden naar de bouwwerkzaamheden, er konden ook vragen gesteld worden: “blijven de stalen balken zichtbaar?” en “hebben de vloeren ook een geluidsisolatiefunctie?” waren onder andere vragen waarop de bezoekers antwoord kregen van deskundigen van de gemeente en Stam en De Koning.

Art impressions
Voor wie toch moeite had om zich het uiteindelijke resultaat voor te stellen, waren er verschillende posters (artist impressions) in het gebouw geplaatst, die lieten zien hoe het eruit komt te zien.

Rolstoelgebruikers
Volgens Chris Spooren was het jammer dat op het laatste moment moest worden besloten dat de open dag niet toegankelijk was voor mensen in een rolstoel: “We konden de veiligheid niet garanderen, vandaar dit pijnlijke besluit. We kijken dan ook naar een mogelijkheid om eind september, begin oktober een speciaal moment voor deze mensen mogelijk te maken.”

Inwoners betrekken

Ook wethouder Boersma was aanwezig: “Wij willen als gemeente vanaf de start van de bouw van het nieuwe dorpshuis onze inwoners betrekken bij wat straks een dorpshuis voor iedereen moet worden, en daar helpt een open dag als deze denk ik zeker bij.”

Opnames tv
Ook Radio S&B was aanwezig met een tijdelijke studio en stelde bezoekers de nodige vragen tijdens een live uitzending die werd afgewisseld met muziek voor de luisteraars thuis. Ook Son en Breugel TV, de lokale tv-zender van Son en Breugel, was aanwezig met een cameraploeg; deze beelden kunnen bekeken worden op www.sonenbreugeltv.nl.

Nieuwe naam
De gemeente nodigt de inwoners van Son en Breugel uit om een nieuwe naam voor het dorpshuis te bedenken. Mail uw suggestie voor 1 oktober naar: prijsvraagdorpshuis@sonenbreugel.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding