Burgemeester Hans Gaillard (archieffoto)
Burgemeester Hans Gaillard (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Lezerspodium: Fusie Son en Breugel met Nuenen

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel / Nuenen - De gemeenteraad en de inwoners van de gemeente Son en Breugel mogen zichzelf feliciteren en complimenteren met de herbenoeming voor een vierde termijn (2021-2027) van hun burgemeester Hans Gaillard (65 jr.). Hij is sedert 2003 burgemeester van deze gemeente en daarmee de langstzittende burgemeester van Zuid00st-Brabant. Wie zal het hem nadoen?

Wel zal hij deze vierde termijn niet meer af kunnen maken, omdat een burgemeester tot zijn zeventigste zijn functie mag uitoefenen, daarom zal zijn laatste jaar als burgemeester 2025 zijn. Hij kan dus nog vier jaar zijn gemeente dienen en dat zal hij zeker met verve doen, want de inwoners van Son en Breugel dragen hem op handen. Dit is soms in andere gemeenten wel eens anders. Van burgemeester Gaillard is bekend voor een samengaan met Nuenen, omdat hij vindt dat met een grotere organisatie meer bereikt kan worden. Maar Nuenen is daar op alle fronten alsnog tegen. 

In 2018, toen de kwestie van een verdergaande samenwerking en fusie van beide gemeente aan de orde was om te voorkomen niet bij Eindhoven heringedeeld te worden, hebben beide gemeenten, ieder afzonderlijk, zich onder druk van hun inwoners gekozen voor eigen zelfstandigheid. Tijden veranderen en steeds meer komen de kleinere gemeenten met een inwonertal van onder de 40.000 inwoners qua organisatie en financieel draagvlak in de knel te zitten. Het wordt voor die gemeente steeds moeilijker om, tegen beter weten in, hun broek op te houden. 

Zeker zullen er met de komende gemeenteraadsverkiezingen in zicht (maart 2022) weer vele positieve beloften vanuit de politiek te horen zijn om de kiezers op hun hand te krijgen. Ook daar zal zeker het voorbehoud van zelfstandigheid en tegen herindeling met Eindhoven of fusie Son en Breugel met Nuenen weer aangestipt worden. Hoe mooi zou het echter zijn, als bij zijn afscheid over vier jaar als burgemeester van Son en Breugel, voor hem als afscheidscadeau zijn nog steeds sluimerend idee van samengaan van Son en Breugel met Nuenen, werkelijkheid zal zijn, al zullen vooraf nog wel enkele bestuurlijke hobbels genomen moeten worden

Rens Kuijten
Nuenen