Het elektriciteitshuisje dat 'verstopt' was door de Japanse duizendknoop is na twee uur snoeien weer zichtbaar
Het elektriciteitshuisje dat 'verstopt' was door de Japanse duizendknoop is na twee uur snoeien weer zichtbaar Foto: Joep Thurlings

Elektriciteitshuisje weer zichtbaar na snoeien Japanse duizendknoop

Algemeen

Son en Breugel - Net voor de zomervakantie liet Joep Thurlings in DeMooiSonenBreugelKrant weten dat hij korte metten wilde maken met de Japanse duizendknoop, die op een aantal locaties groeit in Son en Breugel. Nadat het artikel in deze krant gepubliceerd was, ging het snel; een gesprek met wethouder Jan Boersma en Marcel van Wezel (adviseur van openbaar groen) volgde om de ideeën van Joep te bespreken, een oproep werd geplaatst en de eerste vrijwilligers meldden zich aan. Joep wil, net als in zijn vorige woonplaats Eindhoven, de Japanse duizendknoop een kopje kleiner maken en laten zien dat de mens over de langste adem beschikt.

Redacteur: Emmy Grit

Zaterdag 21 augustus was een groep van tien vrijwilligers naar de De Bontstraat gekomen om samen met Joep een begin te maken met het snoeien van de uitheemse plant. De gemeente had een container op de locatie geplaatst voor de gesnoeide stengels, die soms wel een dikte hadden van 3 tot 5 cm. Joep: “De gemeente zorgde ervoor dat wij voorzien werden van handschoenen, spades, takkenscharen en emmers. Een van de vrijwilligers heeft nog een bezem, hark en grashark thuis opgehaald, zodat we alles meteen goed konden opruimen.”

Elektriciteitshuisje
Joep: “We zijn begonnen bij het elektriciteitshuisje, dat helemaal overwoekerd was door de plant. Na twee uur snoeien was het huisje weer zichtbaar en de container zat vol met afgeknipte stengels. Er was zoveel snoeiafval, dat het niet eens in één container kon, waardoor we nog veel stengels naast de container hebben moeten neerleggen.” Een stukje verderop werd de Japanse duizendknoop ook door vrijwilligers aangepakt en ook daar was er veel snoeiafval. “We hadden niet verwacht dat er zoveel afval van die planten af zou komen. De gemeente heeft maandag 23 augustus laten weten zo spoedig mogelijk een of twee containers te plaatsen, zodat we het afval alsnog kunnen opruimen”, aldus Joep.

Andere locaties bezocht
Tijdens het snoeien kwamen ook nog andere locaties ter sprake waar de Japanse duizendknoop welig tiert. Joep werd nieuwsgierig en heeft een aantal locaties bezocht en constateerde dat er op enkele plekken snel gesnoeid moet worden omdat de plant al in bloei staat. “Met name aan de Plesmanlaan staat de plant volop in bloei en ik heb al contact gehad met de gemeente en deze week wordt beslist of wij daar ook aan de slag kunnen. Dat zou wel fijn zijn, voordat de plant zich weer kan vermenigvuldigen. Natuurlijk ga ik dan de vrijwilligers weer benaderen en hoop dat er weer veel belangstelling is om mee te helpen”, aldus Joep.

Doorpakken

De planning is om in het eerste weekend van september op de locatie waar ze zaterdag 21 augustus hebben gesnoeid de eerste scheuten weer weg te halen. “We moeten nu doorpakken en de Japanse duizendknoop een kopje kleiner maken. Met de vrijwilligers en de gemeente gaat dat ons dat zeker lukken”, klinkt het vastberaden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding